Premium
freelance redacteur
Via een boerenstuw beheert Bosman ook het waterpeil op zijn percelen. Een zo optimaal mogelijke watervoorziening is belangrijk voor een hoge gewasopbrengsten.
De luchtpomp van het OMmissie-systeem, die ervoor zorgt dat lucht uit de mestput in de drainagebuizen onder het grasland wordt gepompt.
Bosman houdt weer wat meer jongvee aan voor voldoende veevervanging.
Het melkveebedrijf van Stef Bosman ligt in De Krim (Ov.) in de gemeente Hardenberg.
Een mestschuif schuift de vaste mest naar een verzamelput. Bosman wil de urine of dunne fractie in het voorjaar als meststof gebruiken en de vaste mest met organische stof later in het jaar.
Detail van het rubber op de roosters met 2 centimeter tussenruimte om urine door te laten. Mest scheiden van urine verlaagt de ammoniakemissie en levert betere meststoffen op.
Stan Bosman toont de testslang voor het meten van de druk in het OMmissie-systeem. Hiermee zuigt hij lucht vanuit de mestput via het drainagesysteem onder 3 hectare grasland. Het gras benut de ammoniak, zuurstof activeert het bodemleven en methaangas valt uiteen in water en kooldioxide. WUR heeft veel interesse in het systeem.
Via de loopplanken houdt Bosman zicht op zijn koeien. De voerband loopt onder de planken door. Het voerhek is weggehaald om de koeien meer vreetruimte te geven en dat bevordert de voeropname.
Bosman verbouwt 11 hectare snijmais. Ook de mais voert hij via het zelfgebouwde automatische voersysteem.
De watertoevoer van grondwater van de peilgestuurde drainage.