Premium
Akkerbouwer Peter Nieboer zit in een studiegroep onkruidbeheersing. Vooral in het eerste jaar dat een uitdaging op de onkruidrijke Veenkoloniale grond. - Foto: Hans Banus AkkerbouwErvaring

Akkerrand levert akkerbouwer meer op dan geld alleen

Peter Nieboer (44) heeft een akkerbouwbedrijf met veenkoloniaal bouwplan. Zijn percelen liggen van Valthermond (Dr.) tot Boven Pekela (Gr.). Het is dalgrond.

Dit is de boerderij van akkerbouwer Peter Nieboer in Nieuw-Buinen (Dr.). Het bedrijf heeft 150 hectare grond in gebruik, waarvan 72 hectare aardappelen, 36 hectare suikerbieten, 28,3 hectare wintertarwe, 7,7 hectare zaaiuien en 6 hectare akkerranden. - Foto: Hans Banus

Door 20 kilometer akkerranden langs alle percelen blijft Peter Nieboer bij het spuiten overal 3 meter uit de sloot.

Twee percelen liggen op drie kwartier rijden van het bedrijf, een bij Valthermond (Dr.) en een in Boven Pekela (Gr).

Rijden over de akkerrand is taboe, het is geen kopakker. Bij het sloten uithalen moet de bagger op het perceel ernaast.

De akkerrand beperkt drift naar slootwater. Er zitten insecten in en er schuilt wild. Helaas bloeit het niet altijd even rijk.

Reacties

  1. Zal wel zo wezen maar van alleen op papier berekend geld blijf je geen boer en das ook zo met overal waarde aan te verbinden, een bedrijf moet wel renderen en ook gewoon geld opleveren om je onkosten te kunnen betalen en meer dan dat?! Er moet geld verdiend worden om verder te komen en investeringen te doen Ik word een beetje moe van de verhalen van dat wij altijd breder moeten kijken en ook na een oogstjaar net thuis komen etc. kom op zeg we zijn geen liefdadigheidsinstelling ons schouwtje moet gewoon ook roken, we moeten ook ons gezin kunnen voeden en groot brengen, als de maatschappij dit dan wilt zoals hierboven geschetst dan maar betalen ervoor zoals je ook voor een museumbezoek entree moet betalen bijvoorbeeld, toch niks mis mee?!

Beheer
WP Admin