Premium
In het rondgaand systeem hebben de biggen van varkenshouder .. Beerens altijd melk tot hun beschikking. Beerens kan er ook premix mee voeren. - Foto: Bert Jansen VarkensErvaring

37 gespeende biggen per zeug met bijvoerconcept

Pieter Beerens (34) runt in maatschap fokzeugenbedrijf Beerens-Mathijssen in Moergestel (N.-Br.). De biggen worden verkocht aan het Belgische vleesvarkensbedrijf van de maatschap. - Foto: Bert Jansen

Het bedrijf omvat 17,8 levend geboren biggen per worp en 37 gespeende biggen/zeug/jaar. Er is 9,5% uitval voor spenen en 1,3% uitval na spenen. De bloedlijn van de zeug is Deens, de eindbeer is Frans: Pietrain. - Foto's: Bert Jansen

Beerens haalt bij een goede zeug de biggen weg, verdeelt die over 2 andere zeugen. De eerste zeug krijgt de kleinere biggen uit andere tomen. Zo brengen ze tot 21 biggen groot.

De biggen worden via een cupsysteem bijgevoerd. Geen enkele big drinkt alleen bij de zeug. De biggen wisselen af met de cup.

De menginstallatie. Beerens vult deze dagelijks bij met een zak melkpoeder. Met het weeksysteem van de varkenshouder is één menger toereikend.

Voordeel van het Big Litter-concept ten opzichte van pleegzeugen is dat de zeug in haar weekgroep kan blijven en niet inlevert op prestaties.

Reacties

  1. ‘moederloos opfokken’ staat ter discussie? Nee, het is bij wet verboden! Dat had wel in het artikel gemeld kunnen worden. Biggen zijn verplicht 28 dagen bij hun moeder. Weten we dat nog in de varkenshouderij?

    1. @Frederieke, er staat nergens dat er nog altijd moederloos wordt opgefokt!!!!!! Deze zeugenhouder heeft moederloos opfokken geprobeerd en legt in de reportage nu uit dat hij daar vanaf gestapt is en een ander systeem toepast waarbij alle biggen bij een zeug liggen. Graag ook op twitter dit rechtzetten!!

Beheer
WP Admin