AkkerbouwAchtergrond

EPO schuift discussie over biologische patenten voor zich uit

De veredelingssector kijkt met argusogen naar wat zich afspeelt bij het European Patent Office (EPO). Het patentbureau heeft een hoorzitting afgelast over het zogenoemde brocollipatent. Het draait om de vraag of een plant die via klassieke veredeling nieuwe eigenschappen heeft gekregen onder het octrooirecht kan vallen of alleen onder het kwekersrecht.

Dit is voor veredelingsbedrijven een essentiële vraag. Het kwekersrecht beschermt plantenrassen. Maar kwekers mogen rassen van andere kwekers tegen een redelijke betaling verder veredelen. Als een plant echter wordt beschermd met een techniek waar een octrooi op rust, mag zo’n plant niet meer worden gebruikt door anderen.

Genetisch gemodificeerde planten worden al beschermd door het octrooirecht op de genetische technieken. De grote vraag is of het EPO dat ook gaat doen voor klassieke veredelingstechnieken.
De hoorzitting over het broccoli-octrooi stond gepland voor 26 oktober, maar is door de raad van beroep van het EPO afgelast. Het octrooi betreft een methode van het Britse bedrijf Plant Biosciences waardoor broccoli meer stoffen bevat die kanker tegen gaan. Het bedrijf heeft het octrooi op die techniek gekregen, maar wil dat ook de aldus verkregen broccoliplant onder het octrooi valt.

Het veredelingsbedrijf Syngenta tekende in 2003 beroep aan tegen het octrooi. Het concern vindt dat biologische methoden voor de plantenveredeling niet te patenteren zijn. Syngenta en Plant Biosciences hebben nu echter een akkoord gesloten dat Syngenta het patent van Plant Biosciences niet bestrijdt, maar wel gebruik kan maken van de broccoliplanten.

Tegenstanders van het patenteren van biologische methoden vinden het jammer dat het EPO geen uitspraak doet over deze zaak. Ze vrezen dat het octrooirecht zwaarder gaat wegen dan het kwekersrecht, ook als het gaat om het beheersen van ingewikkelde biologische processen. De veredeling komt dan nog meer in handen van een handjevol veredelingsbedrijven, die aan de basis staan van de hele wereldvoedselvoorziening. Want alleen grote concerns hebben genoeg geld om via ingewikkelde productiemethoden steeds meer planten te patenteren, waardoor ze onbruikbaar zijn voor andere bedrijven.

Beheer
WP Admin