AkkerbouwOpinie

Enorme lappen grond

Hongarije heeft enorme lappen prachtige landbouwgrond en veel rijke grootgrondbezitters.

Hongarije heeft van de EU drie jaar extra respijt gekregen om zijn landbouwgronden te beschermen tegen (buitenlandse) speculanten en binnenlandse rechtspersonen. In april 2014 moet de grond vrij verhandelbaar zijn en voor iedereen beschikbaar komen. Het is nu dus de hoogste tijd voor de Hongaarse regering om de grond in de markt te zetten en te verdelen alvorens in 2014 de buitenlanders komen.
Overigens is er al veel grond in handen van buitenlanders: ofwel legaal toen het nog mocht, ofwel illegaal via stromannen. Landbouwgrond doet nu tussen de €1.800 en €3.500 per hectare. In Slowakije – het buurland, waar de grond wel door buitenlanders kan worden gekocht – steeg de grondprijs naar €10.000 tot €15.000 per hectare.

Proefballonnen beginnen te vliegen

De eerste proefballonnen worden nu opgelaten. Familiebedrijven komen als eerste in aanmerking voor de huur of aankoop van landbouwgrond. Dit geldt ook voor kleine tot middelgrote veebedrijven. In de pers wordt geschreven dat de Hongaarse regering toe wil naar een maximum aantal hectares landbouwgrond per bedrijf/familie. De regering heeft geleerd van de laatste jaren: een Hongaars privépersoon kon maximaal 300 hectare landbouwgrond op naam hebben. Logischerwijs werd de hele familie, inclusief de hond, de kat en de cavia voorzien van 300 hectare, waardoor toch weer heel veel grond in bezit kwam van de rijken.

Veel grootgrondbezitters

Een recent gepubliceerd overzicht van de uitgekeerde hectaresubsidies bevestigt dat er puissant rijke grootgrondbezitters zijn. De grootste subsidie ontvanger krijgt 704 miljoen forint, omgerekend zo’n €2,6 miljoen. Jaarlijks! Meneer Csányi, een erg bekende meneer in Hongarije en voorzitter van de Hongaarse voetbalbond, ontvangt op twee van zijn akkerbouwbedrijven in totaal €3,3 miljoen. Bizar. Grondbezitters met tienduizenden hectares landbouwgrond. Tja. Het gros van deze heren had alleen maar grond in de zandbak voor de kinderen, totdat het communisme verdween en de grond geprivatiseerd werd. Toen hadden ze de vingers op de juiste plek.

Verlaging btw

Een ander nieuwsfeit is dat de Hongaarse regering overweegt om het btw-tarief van voedingsmiddelen te verlagen van 25 procent naar 5 procent. Brood, melk maar ook vlees behoren daartoe. Op deze wijze wordt de consumptie bevorderd (of beter: minder negatief beïnvloedt) én wordt tegelijk de massale oplichting van de Hongaarse staatskas opgeheven. Immers, met 5 procent btw hoeft de Hongaarse slachterijwereld de btw-regels niet meer te verkrachten en via btw-trucs massaal vlees en varkens uit de EU te importeren. Kortom, deze maatregel kon wel eens positief uitpakken voor de Hongaarse primaire producent. Het blijft afwachten, want ook deze proefballon is zo weer lek geprikt.

Beheer
WP Admin