AlgemeenAchtergrond

Energieprijzen dalen, sparkspread licht verbeterd

Grondstofprijzen zijn gedaald omdat stageneerde economische groei in de VS en de financiële crisis in Griekenland de consumptie remt. Bovendien wordt gespeculeerd dat meer olie uit strategische reserves de markt op wordt gebracht.

Vorige week maakte het Internationale Energie Agentschap (IEA) bekend 60 miljoen vaten (à 159 liter) op de markt te brengen.

De prijs van een vat Noordzeeolie voor levering in augustus is op weekbasis 5 procent gedaald tot onder de 105 dollar (74 euro). In New York ligt de prijs ruim onder de 100 dollar. De verwachting is dat de olieprijs in Europa rond de 100 dollar per vat zal stabiliseren. Een oplossing voor de Griekse crisis is volgens analisten zo belangrijk dat deze niet lang uit kan blijven.

De gasprijs is eveneens gedaald en wel met ongeveer 1 cent per kuub. Op de termijnmarkt wordt voor contract 2012 25,6 cent per kuub betaald en voor levering een jaar later bijna 27 cent. Op de spotmarkt (TTF) ligt de prijs op 25,4 cent per kuub. Elektriciteitsprijzen zijn eveneens gedaald, maar minder hard dan aardgas. De prijzen worden blijvend ondersteund door het uitvallen van Duitse kerncentrales.

Voor WKK-bezitters verbetert de marge (sparkspread) licht, al blijft het verre van lucratief.

Beheer
WP Admin