AlgemeenAchtergrond

EIZ wil verkoop graan/vleesproduct uitbreiden

Economische Impuls Zeeland (EIZ) wil de verkoop van Meatlight volgend jaar verbreden naar serviceinstellingen.

Uit een eerste marktonderzoek blijkt dat het product goed aanslaat bij consumenten. Het product is gemaakt van graan en vlees. Volgens projectmanager Arie van der Maas van EIZ is het nodig om dierlijk eiwit deels te vervangen door plantaardig eiwit. “De consumptie van dierlijk eiwit groeit. De productie kan die groei niet bijhouden.”

Het bedrijf Meatless in Goes produceert producten die geheel of gedeeltelijk zijn gemaakt met plantaardig eiwit. De producten zijn eind augustus geïntroduceerd in een paar supermarkten van Agrimarkt, dochterbedrijf van coöperatie CZAV. Volgens Van der Maas slaat Meatlight goed aan bij de consument. “Ik ben een fervent vleeseter. Bij het blind proeven dacht ik dat het een zuiver vleesproduct was. De supermarkt was verbaasd dat Meatlight zo snel aansloeg. We willen het project daarom volgend jaar uitbreiden naar serviceinstellingen, om de vermarkting te verbreden.”

Het onderzoeksinstituut LEI-WUR heeft het consumentenonderzoek bij Agrimarkt uitgevoerd naar twee producten, Meatlight (vlees en graan) en Meatless (volledig plantaardig). Van Meatlight zijn hamburgers, saucijzen en gehakt gemaakt. Van Meatless is gehakt en Hollands product gemaakt. “Consumenten waarderen vlees als gezond, natuurlijk, gemakkelijk en lekker,” zegt onderzoeker Gemma Tacken. “Kopers van vleesvervangers waarderen die op hetzelfde niveau als vlees. Vleeskopers waarderen vleesvervangers lager wat betreft smaak.”

Meatlight kreeg een dikke voldoende van de consumenten, zegt Tacken. “Bij rundergehakt had Meatlight een marktaandeel van 6 procent, bij de verse hamburgers 39 procent en bij de saucijzen 30 procent.”

De verkoop van Meatless, dat volledig plantaardig is, verliep minder. Tacken: “Waarschijnlijk komt dat omdat Meatless vanwege zijn eigenschappen een diepvriesproduct is. Dat zorgt net als bij diepvriesvlees sowieso voor lagere beoordelingen.”

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin