AlgemeenAchtergrond

Einde aan NOVA en Netwerk

De leiding van de publieke tv-netten (Ned. 1, 2 en 3) heeft woensdag besloten te stoppen met de actualiteitenrubrieken Nova (NPS/VARA) en Netwerk (EO/NCRV).

Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) laten weten. Ook het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland stopt. In plaats daarvan gaat ‘nieuwkomer’ WNL (Wakker Nederland) een ontbijtshow verzorgen.

In plaats van NOVA komt Nederland 2 met ingang van komende zomer met een dagelijks nieuwsuur van ruim 50 minuten. Dat wordt verzorgd door de ledenloze omroepen NOS en NPS. In dat programma komt ook veel aandacht voor ‘Den Haag’ en ‘ Brussel’. Ook het huidige Sportjournaal van Nederland 3 wordt in het nieuwsuur geïntegreerd. Het is niet bekend of de huidige NOVA-presentatoren het nog naamloze nieuwsuur mogen presenteren.

In plaats van Netwerk gaan diverse omroepen (VARA, EO en WNL) een eigen actualiteitenprogramma maken. Het verzorgen van een eigen programma is een langer levende wens bij de politiek en de omroepleiding. Het moet de zendgemachtigden meer mogelijkheden geven om hun eigen identiteit uit te dragen. De VARA en de EO krijgen ieder twee werkdagen toebedeeld, WNL neemt de vijfde dag voor zijn rekening.

Een naam van de actualitenrubriek en de presentatoren ervan zijn nog niet bekend. ,,Het nieuwe programma wordt opiniërender dan Netwerk. Er komt ook meer debat in. De Vara, WNL en EO leveren ieder een eigen presentator en kiezen onderwerpen die passen bij hun eigen ideologie: progressief, conservatief en levensbeschouwelijk. Met zulke uitersten verwacht ik een kruidige mix, waarmee we laten zien hoe pluriform we zijn”, zei Gerard Timmer, directeur televisie van de Nederlandse Publieke Omroep woensdag na afloop van de onderhandelingen in Lage Vuursche.

De NCRV begint een nieuw programma op de vrijdagavond (‘een opinieblad op tv’), voorafgaand aan het nieuwsuur. Op zondag, als het nieuwsblok slechts tien minuten duurt, keert het KRO-programma Brandpunt terug. De KRO kondigde woensdag aan dat hierin veel ruimte wordt gereserveerd voor onderzoeksjournalistiek.

De nieuwe omroep PowNed krijgt onderdak bij Nederland 3 met een dagelijks journalistiek programma om 22.45 uur. Het NOS-bulletin voor jongeren wordt verlengd tot tien minuten.

Beheer
WP Admin