AlgemeenAchtergrond

Ehec-heksenjacht – Samenvatting

Nieuw, verwoestend, besmettelijk en sneller verspreid dan vroeger: niet de Ehec-bacterie, maar de groente-argwaan eromheen. In de discussie waren de reacties vooral relativerend.

De impact van Ehec is zo groot omdat er een sluimerend gevoel van ongemak is bij een groot publiek: dat ons voedsel wel eens niet ‘pluis’ zou kunnen zijn.

Vertrouwen in voedsel blijft

Toch blijkt dat niet uit de antwoorden op de peiling: 80 procent zegt ‘mijn vertrouwen in voedsel is totaal niet veranderd’. Slechts 17 procent zegt sinds Ehec minder vertrouwen in voedsel te hebben. De resterende 3 procent heeft zelfs meer vertrouwen in voedsel sinds Ehec.
In de discussie wordt de ‘ophef’ over Ehec afgezwakt. Zo schrijft Huib Rijk: “Ik zie geen heftige reacties, voornamelijk laconieke reacties en zelfs luchtige grappen.”
Maar toch kelderde de verkoop van rauwkostgroenten… We stellen vast dat laconieke grappen maken prima samen gaat met -bewust of onbewust – tóch je koopgedrag aanpassen. Het feit dat heel de wereld wist en dagenlang steeds opnieuw hoorde over die bacterie op groente, leidde misschien niet tot paniek maar het decimeerde wel tuinbouwomzetten.

Beter is de vijand van goed?

Om ‘extra goed’-concepten (zoals biologisch of smaakrassen) die een meerprijs moeten opleveren te kunnen positioneren, moet er een duidelijk onderscheid ten opzichte van gangbaar zijn. In de marketing worden steeds de voordelen ten opzichte van gangbaar benadrukt. Door de opkomst van dit topsegment wordt gangbaar relatief gezien ‘naar beneden gepraat’. Zou het kunnen dat dat de consument argwanender maakt, zodat het bij drama’s als deze ook een tegenreactie kan veroorzaken? Die veronderstelling vond weinig weerklank onder de deelnemers aan de discussie. Misschien omdat ook biologisch hard werd getroffen door Ehec.

Toch ook ongerustheid

Ondanks laconieke reacties zijn er ook wel tekenen van ongerustheid: het antibioticagebruik wordt genoemd, de afnemende weerstand van de moderne mens, toenemende allergieën bij kinderen. De oorzaak wordt gezocht in overdreven hygiëne en in het voedselsysteem.

Omgaan met risico’s

Door Ehec zien we dat productie zonder risico’s onmogelijk is, zo reageert iemand. We moeten opnieuw leren omgaan met onzekerheid.
Han uit Meshovsk zegt: “100 procent zuiver en schoon voedsel bestaat niet. De mensheid is niet meer van zins om te accepteren dat er zo nu en dan mensen sterven aan besmetting met micro-organismen. Helaas er is geen leven zonder dood. Deze twee zaken zijn met elkaar verbonden en als wij denken dat we de dood kunnen uitbannen, zal de natuur onherroepelijk ingrijpen. Ik wens niet langer als voedselproducent de schuld te krijgen van de speling der natuur of het ‘gepruts’ van de voedingsindustrie of de achteruitgang van de weerstand van de mensheid.”

Er is 189 keer gestemd en 13 keer gereageerd. De volgende personen deden mee aan de discussie:
Piet Slingerland, Midden-Europa; Karin, Westen des Lands; Han, Meshovsk; Koetje, Boe; Huib Rijk, Biddinghuizen; Jet, Achterhoek.

Beheer
WP Admin