AlgemeenAchtergrond

Ehec – Dag voor dag

De ongekend grote uitbraak van voedselvergiftiging door de Ehec-bacterie (E.coli-variant) bracht in Duitsland grote onzekerheid bij consumenten. Voedselautoriteiten zochten koortsachtig naar de besmettingsbron, en vond deze in Spaanse komkommers. Een overzicht van de laatste week.

21 mei
– Voedselautoriteiten in Noord-Duitsland luiden de noodklok om de hoge aantallen zieken door de gevaarlijke Ehec-bacterie, een E.coli-variant die normaal vooral in gehakt, rauwe melk gevonden wordt en huist in mest van herkauwers.

23 mei
– ‘We zoeken naar een speld in een hooiberg’, laat de voedselautoriteit in Neder-Saksen weten. Ondertussen zijn er meer dan 200 mensen ziek geworden in vooral Noord-Duitsland met klachten die horen bij deze ernstige vorm van voedselvergiftiging. Het ziektebeeld kan in ernst variëren.

25 mei
Verse groente staan onder verdenking als besmettingsbron voor de Ehec-uitbraak, nadat overheidsonderzoekers van het Robert Koch Institut in Hamburg voedingspatronen van opgenomen patiënten analyseert.

– Na de dood van een 41-jarige inwoner van Cuxhaven wordt de consumptie van saladegroente in Noord-Duitsland afgeraden. In de media en volksmond wordt dat vertaald als verdenking van Noord-Duitse saladegroenten. Nederland richt een calamiteitenteam in dat resulteert onder het Productschap Tuinbouw. Dat moet informatie verzamelen en de woordvoering controleren. De sector moet gezamenlijk naar buiten treden. De Duitse handelskoepel DFHV zegt dat kasgroenten onmogelijk de besmetting kan zijn. Er rijdt immers geen giertank door een kas.

26 mei
– Onderzoek naar Noord-Duitse groenten blijft in gang. Wetenschappers zijn er in geslaagd de besmetting te vinden op komkommers uit Spanje. Drie van de vier aangetroffen besmette komkommers komen van biologische bedrijven in twee teeltgebieden in Zuid-Spanje. Afnemers in Duitsland trekken orders bij Nederlandse bedrijven in en eisen garanties van leveranciers. Het PT adviseert deze garantie niet te geven, omdat dat onmogelijk is en potentieel grote aansprakelijkheidsgevolgen kan hebben.

– In Bremen wordt opnieuw een dode gemeld door de Ehec-uitbraak.

27 mei
– De dag begint met veel verwarring. Een Nederlandse teler in Spanje is betrokken bij de zaak, melden diverse media. Het blijkt een misverstand.

– Frunet, een biologische leverancier in Malaga en genoemd als een van de twee leveranciers van de besmette komkommers, wijst beschuldiging van besmetting af en wijst op omgevallen pallet in Hamburg. Frunet denkt dat Duitsland een politiek spel speelt door de zondebok in Spanje te zoeken. De bedrijfsleider eet voor de camera van Tagesschau demonstratief een komkommer.

– De Spaanse autoriteiten maken fijntjes melding van het onderzoek van een vierde besmette komkommer dat naar Nederland leidt. Spanje klaagt bovendien bij Duitse autoriteiten over te snelle beschuldiging naar Spaanse leveranciers, terwijl besmetting in de hele keten kan hebben plaatsgevonden.

– De VWA krijgt uit Brussel het verzoek een handelshuis in Nederland te onderzoek. De VWA wordt gevraagd uitsluitend te letten op Spaanse partijen. De inspecteurs vinden geen relatie met de Spaanse besmette bron. De VWA concludeert met het PT dat er geen Nederlandse betrokkenheid is bij de Ehec-besmetting in Duitsland.

28 mei
– Duitsland wordt opgeschrikt door opnieuw dodelijke slachtoffers na Ehec-besmetting. In Kiel zijn twee vrouwen van 38 en 84 jaar oud overleden, in Hamburg stierf een 87-jarige vrouw en in Lübeck een 86-jarige dame . In totaal zijn nu tien mensen in Duitsland overleden aan de gevolgen van Ehec-besmetting.

Beheer
WP Admin