AlgemeenAchtergrond

‘Ehec-affaire drukt telers in faillissement’

Een aantal komkommerbedrijven zal failliet gaan wanneer de Ehec-affaire nog weken aan zal houden, blijkt uit een analyse van het landbouwkundig instituut LEI.

Ook telers van sla, paprika en tomaten zien de afzet kelderen zolang de bron van de Ehec-besmetting onduidelijk blijft. Duitsland is voor telers de belangrijkste afzetbestemming, en juni is voor komkommertelers ook de belangrijkste afzetmaand van het jaar, net voor mei en juli.
Hoewel uit tests blijkt dat de eerder verdachte partij Spaanse komkommers niet de bron is van de verspreiding van de dodelijke bacterie, wijzen de Duitse voedselveiligheidsautoriteiten nog steeds op komkommer, tomaat en sla als meest waarschijnlijke oorzaak. Tot er zekerheid is, zal Duitsland minder groente eten, en worden komkommers in de vergister gegooid. Als de crisis langer duurt, kunnen ook telers van tomaat, paprika en sla de pijn echt gaan voelen.

Het LEI, onderdeel van Wageningen Universiteit, noemt geen specifieke schadebedragen. De Rabobank stelt dat de schade voor Nederlandse telers goed meer dan 30 miljoen euro per week bedraagt. Een precieze berekening is lastig omdat zoveel schakels zijn betrokken bij de keten. Zo zijn in de transportsector volgens brancheorganisatie TLN zeker 10 tot 15 bedrijven met tientallen trucks per bedrijf gespecialiseerd in het leveren van groenten aan Duitsland.

Spaanse telers lijden volgens de Spaanse brancheorganisatie Fepex zeker 200 miljoen euro schade per week. Het LEI spreekt van een ”massale” vraaguitval van komkommer in Duitsland, een markt die Nederland volgens het LEI net aan het ”terugveroveren” was op de Spanjaarden. Hierdoor ontstaat overaanbod op andere markten als Frankrijk en Engeland, en dus verdere druk op komkommerprijzen.

De telers kunnen dit nauwelijks hebben, aldus het LEI. Veel bedrijven herstellen nog van een vorige prijscrisis en komen snel in financiële problemen. In de jaren 2007, 2008 en 2009 realiseerden komkommerbedrijven volgens een steekproef van het LEI gemiddeld een negatief inkomen uit het bedrijf van respectievelijk 17.800 euro, 87,900 euro en 106.200 euro. Het jaar 2010 was nauwelijks beter.

Banken beloven flexibel te zijn, bleek gisteren uit een rondgang, maar het LEI denkt dat een faillissement bij het lang aanhouden van problemen moeilijk te vermijden is voor sommige bedrijven.

Beheer
WP Admin