AkkerbouwAchtergrond

Efsa vindt transgene mais MON810 ongevaarlijk

Brussel – De teelt van de transgene maissoort MON810 levert geen gevaar op voor de volksgezondheid, diergezondheid of het milieu. Dat concludeert de European Food Safety Authority (Efsa).

MON810 is door agroconcern Monsanto genetisch zo veranderd dat het resistent is tegen de maisstengelboorder. De maissoort kreeg in 1998 een teelttoelating in de EU.

Het Europese voedselveiligheidsbureau heeft in opdracht van de Europese Commissie de gegevens beoordeeld die Monsanto heeft verzameld over MON810. Efsa concludeert daaruit dat de teelt van de transgene mais geen nadelige effecten heeft op het milieu, de volksgezondheid en de diergezondheid.

De voedselautoriteit heeft wel kritiek op de manier waarop Monsanto de gegevens heeft verzameld en gepresenteerd. ”Monitoring is een essentieel onderdeel van de wettelijke basis voor de toelating”, schrijft Efsa in het rapport. ”Het dient om eventuele negatieve effecten op te sporen die kunnen ontstaan na de toelating.”

Het Duitse overheidsinstituut Bayerischen Landesanstalt für Landwirtschaft en de Technische Universiteit in München publiceerden in september een onderzoek waaruit blijkt dat het Bt-eiwit volledig afbreekt in de bodem. MON810 produceert het Bt-eiwit om de maisstengelboorder af te weren.

Het eiwit hoopt zich volgens de onderzoekers niet op als ieder jaar op hetzelfde perceel deze mais wordt geteeld. Het Bt-eiwit is niet terug te vinden in melk van koeien die MON810 kregen gevoerd. Dat geldt ook voor het cry1Ab-gen dat kunstmatig is ingebracht in de mais om het resistent te maken tegen insecten. De mais had ook geen invloed op de melkproductie en diergezondheid.

De onderzoekers hebben negen jaar op hetzelfde perceel MON810 geteeld. Ze stellen dat Bt-eiwit na de oogst van MON810 achterblijft op het veld, maar dat het snel wordt afgebroken.

Kom naar de gratis studiedag over mais op 16 september in Venray. Volg workshops, bekijk demo’s, ga langs bij verschillende stands en bezoek de machinestraat om kennis op te doen voor jouw snijmaisteelt. Bekijk het hele programma en meld je aan.

Beheer
WP Admin