AlgemeenAchtergrond

Eerstejaars plantuien in zwad

Roosendaal – Steketee rooit met 3 meter brede Amac-rooier eerstejaars plantuien op een perceel bij Roosendaal.

Roosendaal – Loonwerker Steketee uit Yerseke helpt vlakbij het West-Brabantse Roosendaal met het rooien van een perceel eerstejaars plantuien op het bedrijf van Arjan van der Steen. Door de heftige regenval komt de opbrengst per hectare vermoedelijk wat lager uit dan gewoon. De markt is volgens Van der Steen afhoudend. De meeste bedrijven zijn nog maar net begonnen met de oogst.

Van der Steen teelt op zo’n 100 hectare uien. Daarnaast maken onder meer waspeen en hyacinten deel uit van het bouwplan. Het bedrijf is gespecialiseerd in primeurteelten.

Foto Anton Dingemanse

Blumenthal – Akkerbouwers in het noorden van Duitsland zien hun werkzaamheden op het land gestopt door stevige regenbuien. De boeren konden niet alles op tijd van het land halen. Het gevolg daarvan is dat de eenden nu rond de strobalen zwemmen. En dat in een jaar waarin stro goed aan de prijs is als gevolg van krapte in de markt.

Foto ANP

Zellik – Varkenskoppen op een rij bij de toegangshekken van het distributiecentrum van Delhaize in Zellik. Leden varkenshouders van de Vlaamse Vereniging van Varkenshouders, Veva, protesteren tegen het inkoopbeleid van supermarktbedrijf Delhaize.

De varkenshouders dumpten vierhonderd varkenskoppen bij de ingang van het distributiecentrum. De Veva eist dat Delhaize de bedongen inkoopkortingen bij haar vleesleveranciers terugdraait. De kortingen leggen in de ogen van de Veva extra druk op de prijzen, waar vooral de varkenshouders de dupe van worden.

De varkenskoppen symboliseren de koppen van varkenshouders die rollen als gevolg van de slechte prijzen in de varkenshouderij.

Foto ANP

Senas – Zo’n honderd Franse tuinders houden vlakbij Salon de Provence in Zuid-Frankrijk vrachtwagens aan om aanwezige Spaanse groente en fruit te vernietigen. De tuinders zijn lid van een regionale agrarische vakbond, de FDSEA.

De tuinders zijn boos omdat Spaanse telers volgens hen niet hoeven te voldoen aan dezelfde zware productie-eisen als de Fransen. Daardoor kunnen ze volgens de Fransen goedkoper produceren en Frans product wegconcurreren.

Sinds 1994 worden periodiek vrachtwagens met groente en fruit geplunderd door Franse boeren en tuinders. De Spaanse regering heeft herhaaldelijk de Franse politie opgeroepen harder op te treden tegen het vandalisme.

Foto ANP

Altenburg – Een combine dorst het graan in de omgeving van Altenburg in het midden van Duitsland. In de deelstaat Thüringen wordt rekening gehouden met een productieverlies van 10 procent als gevolg van de droogte in het voorjaar. Op dit moment worden de droge momenten zoveel mogelijk benut om het graan binnen te halen.

Foto ANP

Tokio – Agrariërs en vissers uit Fukushima demonstreren in de Japanse hoofdstad Tokio tegen het management van Tepco, de eigenaar van de straling lekkende kerncentrale in Fukushima. Doordat de kerncentrale na een zware aardbeving en vloedgolf lekt, zijn veel boeren en vissers gedwongen geweest hun huis en bedrijf te verlaten.

Anderen wonen volgens de autoriteiten op veilige afstand. Er is echter straling vastgesteld op vlees van dieren uit de prefectuur Fukushima, en ook op spinazie en paddenstoelen. De bedrijven mogen nu hun dieren niet laten slachten voor consumptie. De circa 3000 boeren eisen compensatie van Tepco, dat met miljarden steun van de overheid overeind gehouden wordt.

Supermarktketens als Daiei en Ito-Yokado testen nu voeding voordat het in de schappen komt, maar consumenten hebben deels de wijk genomen naar geïmporteerde voeding uit bijvoorbeeld Australië en Zuid-Korea.

Foto ANP

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin