AlgemeenAchtergrond

Eerste zaaiuien super vroeg geladen

Dronten – De eerste 8 hectare zaaiuien van het ras Barito zijn maandag gerooid en dinsdag geladen. ”Een primeur voor Flevoland dat zaaiuien al zo vroeg worden binnen gereden”, zegt Mees de Lorm, vertegenwoordiger voor zaadleverancier Seminis.

Dronten – De eerste 8 hectare zaaiuien van het ras Barito zijn maandag gerooid en dinsdag geladen. ”Een primeur voor Flevoland dat zaaiuien al zo vroeg worden binnen gereden”, zegt Mees de Lorm, vertegenwoordiger voor zaadleverancier Seminis. Hij denkt zelfs dat deze oogst landelijk de eerste is. ”Deze uien worden normaal gesproken half augustus gerooid, maar alles is vroeg dit jaar.”

De Lorm schat de opbrengst op minstens 60 ton per hectare. ”Hartstikke goed voor de tijd van het jaar. Ze hadden nog wel wat meer kunnen groeien, maar gezien de weersomstandigheden wilde de afnemer ze nu al van het land hebben.” Teler Johan Knook uit Dronten haalde ze groenig van het land en droogt ze in de schuur. Na een week gaan ze naar de nieuwe eigenaar.

Foto Ruud Ploeg

Swifterbant – Gerard Buizer, Dirk de Boer en Gerrit de Groot (van links naar rechts) bekijken zaaisjalotten in Swifterbant, Flevoland. De primeuroogst is net begonnen. Buizer en De Groot zijn van zaadbedrijf De Groot en Slot. De Boer is een in 1965 geëmigreerde Nederlandse teler, die nu in Oregon zo’n 25 hectare zaaisjalotten teelt voor de markt in Californië. De Nederlandse oogst ziet er prima uit en levert 32 tot 37 ton leverbaar product per hectare, wat gemiddeld is.

Foto De Groot en Slot

Noordijk – Melkveehouder Henk Makkink voert zijn droogstaande koeien bij. De dieren lopen weliswaar buiten in de wei, maar het perceel is eigenlijk te klein voor het aantal dieren dat er op loopt. Er is niet voldoende gras. Daarom voert Makkink dagelijks een hoeveelheid gras en mais bij. Als hij dit niet doet, komen de dieren tekort, maar beginnen ze ook hevig te loeien. En dat wil hij de buren niet aandoen, vooral niet omdat hij aan de rand van de bebouwde kom woont.

Foto Ruben Meijerink

Zaamslag – Vlasveredelaar Limagrain benut de gunstige weersomstandigheden om vlaszaad van het ras Vesta in goede conditie binnen te halen in het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag. Door het natte weer in de laatste weken waren nog maar weinig percelen ontzaad.

Op verschillende zaaizaadproductievelden was het gewas al op zwad gelegd, maar de zaadwinning kon nog niet beginnen door het natte weer. Hoe langer dat duurt, hoe groter het risico op kwaliteitsderving. Nu het product zeker een week later dan gewenst toch nog is binnengehaald, is de kwaliteit van het vlaszaad volgens Limagrain zeker gesteld. ”Als grootste vlasveredelaar van Europa is Limagrain er alles aan gelegen voldoende goed zaaizaad tot zijn beschikking te hebben.

Nederland is een belangrijk land voor de vlasteelt. Het ongeveer 2.000 hectare grote areaal wordt volledig gebruikt voor de zaaizaadproductie. De vezelvlasteelt vindt grotendeels plaats in Frankrijk.”
Vincent Coolbergen, product manager granen van Limagrain: ”De opbrengst is door de moeilijke oogstomstandigheden lager dan gemiddeld. Gelukkig toch kwaliteit gewaarborgd, daar maakten we ons zorgen over. Hierdoor en door de goede stemming in de afzetmarkt van vezelvlas verwacht ik dat het prijzen niet dalen.”

Foto Limagrain

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin