AlgemeenAchtergrond

Eerste winst voor Republikein Romney in Michigan

Mitt Romney heeft gisteren bij de Republikeinen de voorverkiezingen in Michigan voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen.

Na het tellen van bijna alle stemmen had Romney de steun van 39 procent van de kiezers, de senator van Arizona John McCain haalde een score van 30 procent. Mike Huckabee werd derde met 16 procent.

Romney, de voormalige gouverneur van Massachusetts, had de zege hard nodig. Vorige week scoorde McCain het beste in New Hampshire. Huckabee was bijna twee weken geleden de sterkste in Iowa.

Romney is goed bekend met Michigan. Zijn vader was van 1963 tot 1969 gouverneur van de staat. Ook zijn vrouw is afkomstig uit Michigan.

Romney noemde zijn overwinning “het begin van een comeback, een comeback voor Amerika”. Hij repte van de overwinning van het optimisme op het in Washington gangbare pessimisme.

De Democraten hielden ook voorverkiezingen in Michigan. Die waren echter zonder betekenis, omdat de Democratische partij had besloten dat Michigan vooralsnog geen afgevaardigden mag sturen naar de nationale partijconventie waar komende zomer formeel de uiteindelijke kandidaat moet worden aangewezen.