AlgemeenAchtergrond

Eerste pootgoed gerooid in Zeeuws-Vlaanderen

Sint Jansteen – De eerste pootaardappelen van de gebroeders Dobbelaer uit het Zeeuws-Vlaamse Sint ?Jansteen worden gerooid. “Het is wat nat, maar het gaat.”

Eerste pootgoed gerooid in Zeeuws-Vlaanderen

Sint Jansteen – De eerste pootaardappelen van de gebroeders Dobbelaer uit het Zeeuws-Vlaamse Sint  Jansteen worden gerooid. “Het is wat nat, maar het gaat. Op lichte grond gaat het beter dan op zware grond”, aldus Willy Dobbelaer. De pootaardappelen worden met vrachtwagens naar de boerderij getransporteerd. “We hebben veel huurgrond op afstand, waardoor het makkelijker is om per vrachtwagen te transporteren.” Dobbelaer teelt 40 hectare pootgoed van de rassen Bintje en Ukema. Daarnaast telen en handelen ze in consumptieaardappelen. “We exporten zelf onder andere naar Italië”, zegt Dobbelaer.

Foto Anton Dingemanse

Pink laat zich niet uit het veld slaan

Oosterhout – De meeste koeien laten zich door de ganzen verjagen, maar niet deze pink. Het dier zet de achtervolging in op de ganzen die massaal zijn neergestreken op weilanden in het Gelderse Oosterhout. Behalve dat de ganzen het gras met wortel en al uitrukken, verminderen hun uitwerpselen de smakelijkheid van het gras. De populatie zomerganzen die jaarrond in Nederland verblijft is opgelopen tot 250.000 en neemt ieder jaar toe. De schade die door de overheid wordt vergoed is in 2010 opgelopen naar 17 miljoen euro.

Foto VidiPhoto

Keus en Mollink laadt stieren voor Turkije

Almelo – Hongaarse stieren worden door Keus en Mollink geladen voor transport naar Turkije. De transporteur heeft na bezwaren van Eyes on Animals de transporten enkele dagen opgeschort. ”We hebben nu een extra stopplaats in Bulgarije net voor de Turkse grens waar de dieren opnieuw gevoerd en gestrooid worden”, zegt Henk-Jan Keus. Hiermee zijn de dieren beter voorbereid op eventuele lange wachttijden aan de grens. Voorlopig doet hij één vracht, om te kijken of de nieuwe werkwijze naar tevredenheid is.

Foto Keus en Mollink

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin