AlgemeenNieuws

Eerste Kamer wil duidelijkheid over rituele slacht

Den Haag – De Eerste kamer wil uiterlijk 5 juni duidelijkheid van demissionair staatssecretaris Henk Bleker van landbouw over het convenant onverdoofde rituele slacht.

De Eerste Kamer wil het debat over het convenant over onverdoofde rituele slacht, naar aanleiding van het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren, op 12 juni vervolgen.

De Eerste Kamer heeft volgens senator Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren het gevoel dat Bleker hen aan het lijntje houdt, door afspraken over het convenant niet na te komen. “Eerdere afspraken dat hij in mei met zijn convenant zou komen, is hij niet nagekomen. Terwijl hij in de media wel spreekt over het onderwerp, wil hij het debat in de Eerste Kamer niet aangaan. Daarom wil de landbouwcommissie van de Eerste Kamer Bleker op het matje roepen.”

De Eerste Kamer wil Bleker spreken over het convenant tussen slachterijen en religieuze organisaties om het dierenwelzijn bij rituele slacht te verbeteren. Bleker stelde dit convenant in december voor, tijdens de behandeling van het wetsvoorstel voor een verbod op onverdoofd slachten van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Vorige week liet het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) weten het convenant niet te willen ondertekenen omdat het geen vertrouwen heeftin de wetenschappelijke commissie die het welzijn van de dieren tijdens de slacht beoordeelt. Het NIK kreeg daarin steun van de Moslimorganisatie CMO. Het ministerie van landbouw blijft ondanks de kritiek positief en ziet mogelijkheden om tot een convenant te komen.

Koffeman hoopt dat de Eerste Kamer de behandeling van het wetsvoorstel van Thieme nog voor het zomerreces kan afronden. Het debat werd in december niet afgerond. De verhoudingen waren toen zodanig dat er geen meerderheid voor het wetsvoorstel was.

Beheer
WP Admin