AlgemeenAchtergrond

Eenvijfde plantensoorten bedreigd

Eenvijfde van de plantensoorten in de wereld wordt bedreigd met uitsterven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse nationale botanische tuin in Kew en het Natuurhistorisch Museum in Londen.

Volgens de directeur van de tuin in Kew zijn planten daardoor net zo bedreigd als zoogdieren. ”De uitkomsten van het onderzoek bevestigen wat we al vermoed hadden”, aldus Stephen Hopper. Met de lijst van soorten kunnen wetenschappers en beleidsmakers volgens Hopper aan de slag om het tij te keren. ”We kunnen niet achterover leunen en kijken hoe deze soorten verdwijnen”, stelde de directeur.

De onderzoekers bekeken vierduizend plantensoorten, waarvan 22 procent bedreigd bleek. Het was onmogelijk alle plantensoorten te bekijken, er zijn er naar schatting 38.000, waardoor de onderzoekers zich beperkten tot een steekproef. Van honderden plantensoorten waren bovendien te weinig gegevens bekend om een analyse te kunnen maken.

Veel planten zijn in de verdrukking gekomen, doordat er steeds minder bos beschikbaar is. Het meest bedreigde leefgebied van de planten is dan ook het tropische regenwoud. Daar komen ook de meeste bedreigde planten voor. De meest bedreigde groep planten zijn de naaktzadigen, waar de conifeer onder valt.

Beheer
WP Admin