AkkerbouwAchtergrond

Economische crisis legt plafond in graanmarkt

De graan- en sojaprijzen kwamen vorige week nauwelijks van hun plaats. De week begint met een kleine opleving van de noteringen in Chicago en Parijs.

Over de hele week gerekend kwamen de graan- en sojaprijzen nauwelijks van hun plaats op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Dinsdag en woensdag stegen de prijzen nadat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) bekend maakte dat de wintertarwe nog nooit zo slecht ontwikkeld de winter ingaat. Maar donderdag en vrijdag daalden de noteringen weer. De aanhoudende economische crisis legt voorlopig een plafond in de markt.

Gisteren gedurende de handelsdag stegen de noteringen weer een klein beetje op de termijnmarkten. Egypte kocht afgelopen weekeinde 400.000 ton tarwe. Daarvan levert de VS 280.000 ton. Het is de eerste levering sinds april van Amerikaanse tarwe aan Egypte, de grootste tarwe-importeur ter wereld. Blijkbaar kan de VS weer een liedje meezingen op de wereldmarkt. Het gaf de termijnmarkten in Chicago maandag wat ondersteuning.

De maisprijs kwam gisteren echter nauwelijks van zijn plaats in Chicago. De productie van bioethanol in de VS daalt. Daardoor is minder mais nodig.

In de EU wordt het langzamerhand kouder. In grote delen van West-Europa vriest het ’s nachts en het graan begint aan de winterslaap. In Frankrijk is echter 17 procent van de wintertarwe nog niet gekiemd. Veel tarwe is later gezaaid vanwege alle regen. Normaal staat bijna alle wintertarwe in Frankrijk al boven de grond. Klein ontwikkelde tarwe is gevoeliger voor uitwintering. Ook in Groot-Brittannië is de inzaai van wintertarwe vertraagd door regen.

Veel analisten verwachten een verdere stijging van de graan- en sojaprijzen in het eerste kwartaal van 2013, omdat de importerende landen en de verwerkers de markt op moeten. Maar de verwachting is ook dat akkerbouwers wereldwijd alle beschikbare grond inzaaien met tarwe, mais of sojabonen in de hoop te profiteren van de goede prijzen. Bovendien hebben de telers dit seizoen beter verdiend dan in andere jaren waardoor ze meer kunnen investeren in goed zaaizaad, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. De kans is groot dat het aanbod volgend seizoen groeit. Het laat zich raden wat dat met de graan- en sojaprijzen doet.

Kom naar de gratis studiedag over mais op 16 september in Venray. Volg workshops, bekijk demo’s, ga langs bij verschillende stands en bezoek de machinestraat om kennis op te doen voor jouw snijmaisteelt. Bekijk het hele programma en meld je aan.

Beheer
WP Admin