AlgemeenAchtergrond

Economische crisis is grote klap voor fritessector

De moeilijke marktomstandigheden en de economische crisis hebben de fritesindustrie in Noordwest-Europa vele tientallen miljoenen euro’s gekost.

Ook 2010 blijft een moeilijk jaar voor de fritessector. Directeur Danny Dresselaerts van aardappelverwerker Farm Frites noemt twee belangrijke oorzaken. “De productiecapaciteit van de fritesindustrie in Noordwest-Europa is enorm snel gegroeid. Er is er een structurele onbalans ontstaan tussen vraag en aanbod van enkele honderdduizenden tonnen frites per jaar. Deze onbalans èn de concentratie van onze afnemers drukken sterk op de verkoopprijzen op onze afzetmarkten.”

Daarnaast drukt ook de hoge koers van de euro op de inkomsten van de fritessector. Dresselaerts: “De daling van de koers van het Britse pond sinds eind 2009 heeft veel productiebedrijven nog eens vele miljoenen euro’s aan inkomsten gekost bij hun afzet naar landen buiten de eurozone.”

Dresselaerts verwacht dat 2010 ook geen gemakkelijk jaar wordt voor de fritessector. “De gevolgen van de economische crisis zijn ook dit jaar nog voelbaar. Ik begrijp het commentaar van telersorganisaties op de contractprijzen. Maar telers moeten ook kunnen begrijpen dat wij niet méér kunnen betalen dan de afzetmarkt toelaat. Dat geldt voor iedereen in onze sector.”

Beheer
WP Admin