AkkerbouwAchtergrond

Economische crisis en gevulde silo’s drukken graanprijzen

De graanprijzen zijn de laatste maanden gedaald. De economische malaise en de goede beschikbaarheid van graan drukken de prijzen. En de EU exporteert minder. Pas in het voorjaar kan de graanmarkt een andere richting inslaan.

De export van graan uit de EU loopt hard terug, ondanks dat de eurokoers steeds verder daalt. De Europese graanexporteurs hebben steeds meer moeite om te concurreren met het goedkope aanbod vanaf het Zuidelijk Halfrond.

Afgelopen week is in Brussel voor 445.843 ton graan exportcertificaten aangevraagd, waarvan ongeveer 328.000 ton voor tarwe. Vorige week was slechts voor 269.387 ton graan een exportaanvraag ingediend, waarvan 226.000 ton voor tarwe. Begin november werd wekelijks meer dan 850.000 ton graan geëxporteerd, waarvan rond de 600.000 ton tarwe.

De dalende export is opmerkelijk omdat de koers van de euro steeds verder daalt ten opzichte van de dollar. Dat maakt Europees graan concurrerender op de wereldmarkt, omdat graan in dollars wordt afgerekend. Deze week schommelde de eurokoers rond $1,30. Begin november lag die koers tussen $1,35 en $1,40.

De EU ondervindt geduchte concurrentie van de exporteurs op het Zuidelijk Halfrond. In Australië, Brazilië en Argentinië is de graanoogst bijna afgerond. De drie landen hebben goed geoogst. Om te voorkomen dat hun silo’s overstromen dumpen ze graan op de wereldmarkt. Ook Canada heeft een uitstekende graanoogst achter de rug, met volle silo’s tot gevolg.

Daarnaast blijven de landen rond de Zwarte Zee goedkoop graan aanbieden op de wereldmarkt, hoewel deze landen nu meer hinder ondervinden van hun gebrekkige infrastructuur. Het graan dicht bij de exporthavens is al verscheept. De transportcapaciteit van ver afgelegen gebieden naar de havens in de Zwarte Zee is beperkt.

Waar alle graanexporteurs op de wereldmarkt last van hebben is de economische malaise. Zelfs grootverbruiker China is minder scheutig met het kopen van agrarische grondstoffen. Minder economische activiteit betekent een kleinere vraag naar graan.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft dat een week geleden in de jongste graanprognose nog eens op een rij gezet. Het USDA is de eerste analist die aangeeft dat de wereldwijde graanproductie dit seizoen toch groter uitvalt dan het verbruik. Dat komt omdat de productie in een groot aantal landen is meegevallen. Het overschot is weliswaar klein, maar het zet wel de toon op de wereldmarkt.

De combinatie van economische malaise en de goede beschikbaarheid van graan zetten de prijzen onder druk. Sinds het begin van dit graanseizoen op 1 juli is de EU-notering voor tarwe van het HPA met 8,8 procent gedaald. De EU-notering voor gerst leverde 8,3 procent in. Mais werd in deze periode zelfs 21 procent goedkoper.

Naar verwachting schommelen de graanprijzen in de eerste maanden van het nieuwe jaar rond het huidige niveau. Tenzij de Europese politici een tovermiddel vinden om de Europese schuldencrisis op te lossen.

Pas in het voorjaar kan weer beweging ontstaan in de graanprijzen. Dan wordt langzaam duidelijk hoe het graan op het Noordelijk Halfrond de winter heeft overleefd. Dan wordt ook duidelijk hoeveel zomergraan en mais is gezaaid. En dan is het groeiseizoen begonnen. Vallen de groeiomstandigheden tegen dan kunnen de prijzen voor de oude oogst nog flink stijgen. Als het graan overal goed groeit, dan houdt dat de prijzen verder onder druk.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin