AkkerbouwAchtergrond

€3.085 voor blauwmaanzaad

Ben de Visser verkocht begin februari zijn blauwmaanzaad voor een recordprijs. Hij ontving €3.085 inclusief btw per ton voor zijn eerste soort blauwmaanzaad. Een zeer goede prijs.

Ben de Visser in Lage Zwaluwe (N-Br.) teelt al 13 jaar blauwmaanzaad. Begin februari heeft de akkerbouwer, die in maatschap met zijn zoon boert, de volledige oogst van 2007 verkocht. Nooit eerder was de prijs zo hoog. Jarenlang bracht het miniscule blauwe zaad maar rond €1.000 per ton op, de laatste jaren enkele honderden euro’s meer.

Geen vetpot

Ondanks de goede prijs was de blauwmaanzaadteelt in 2007 geen vetpot. De opbrengst viel namelijk flink tegen. Rekent De Visser gemiddeld op 1.700 kilo per hectare, nu kwam er slechts ruim 900 kilo af. Daarnaast waren de kosten hoger, omdat hij een gedeelte moest overzaaien. Het zaad was in de droge aprilmaand totaal niet opgekomen.
De Visser denkt nu dat hij zijn blauwmaanzaad iets te vroeg heeft verkocht. De laatste weken liep de prijs opnieuw op. Maar marktinformatie is over zo’n kleine markt lastig te krijgen. De beste indicator vindt hij nog de door het productschap GZP samengestelde beursprijzen van Rotterdam op dinsdag. Verder overlegt hij wel eens met zijn afnemer Van Eck. Ondanks dat die informatie van één kant komt, heeft hij er vertrouwen in.

Niet zelf bewaren

De akkerbouwer slaat het blauwmaanzaad niet zelf op. Direct na de oogst brengt hij het gedroogde zaad naar Red River-Van Eck BV in Zevenbergen. Daar wordt het geschoond en in kuubskisten bewaard. Het zaad kan wel 3 jaar in bewaring blijven. Bij slechte prijzen deed De Visser dat regelmatig. Helaas had hij geen zaad van vorige oogsten meer. Vorig jaar was de prijs met €1.700 ook al goed. Toen heeft hij de hele oogst verkocht.

Wel heeft hij nog van drie oogsten (2003/2004/2005) karwijzaad staan bij zijn handelaar. Net als bij blauwmaanzaad was de prijs van karwij ook jarenlang slecht. Zo slecht zelfs dat Van Eck sinds 2005 geen karwij meer teelde. Nu is het zaad flink in prijs gestegen. In het voorjaar stond de prijs op €600, nu brengt het al tegen €1.500 op. De Visser sluit dan ook zeker niet uit dat hij dit binnen enkele weken verkoopt.

Beheer
WP Admin