AlgemeenOpinie

Duurzame landbouw verkoopt zichzelf

Predicaat duurzaam: nu is biologisch nog een kleine markt, maar met veel kansen.

‘De biologische sector groeit harder dan de Chinese economie’, is een reclameslogan waarmee ING het groeipotentieel van de biologische landbouw promoot. Het klinkt uitdagend voor ondernemers, maar geeft ook een vertekend beeld. Het aandeel biologische landbouw in het totale landbouwareaal is amper 2,6 procent in Nederland en 5,6 procent in de EU.

Vorig jaar gaven consumenten maar liefst 25,2 procent meer uit aan duurzaam geproduceerd voedsel dan in 2011, zo luidt de conclusie uit een recent onderzoek van het LEI, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Maar evenals de biologische markt is de duurzame markt in verhouding nog steeds klein qua omvang. Vergeleken met de totale voedselmarkt is het aandeel met het predicaat duurzaam – met een totale omzet van €2,2 miljard – niet meer dan 5,5 procent.

Die groei kan de komende jaren echter wel eens fors doorzetten. Want liggen de productie-eisen voor biologisch geproduceerd voedsel redelijk vast, aan de voorwaarden voor het predikaat duurzaam wordt voordurend gesleuteld. Dankzij de opmars van het Beter Leven-kenmerk groeide de omzet in duurzaam vlees met ruim 50 procent. In relatief korte tijd is de vleesconsumptie al voor 40 procent duurzaam geworden.

Zo veel is zeker, de populariteit van duurzaam geproduceerd voedsel was nog nooit zo groot. Daarbij speelt dat burgers steeds bewuster eten. Een klip-en-klaar signaal voor boeren om hier serieus mee om te gaan.

Duurzaam is geen absoluut begrip; maak daar gebruik van. Een paar vierkante decimeter erbij voor varkens en een handvol stro om mee te spelen maakt de varkenshouderij nog niet duurzaam in absolute zin, maar het hoeft boeren er niet van te weerhouden om te profiteren van de hang naar duurzaamheid. Kijk 
of zich ondernemerskansen aandienen die ook leiden tot economische duurzaamheid. En laat dan zien hoe vernieuwend en duurzaam u bent!

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin