AlgemeenAchtergrond

Dure plantuien de grond in

Ouwerkerk – Loonbedrijf Van der Maas plant ruim 12 hectare plantuien voor akkerbouwer Bram-Nico Scheele in het Zeeuwse Ouwerkerk. De vroege plantuitjes zijn behoorlijk aan de prijs, merkt Scheele.

Ouwerkerk – Loonbedrijf Van der Maas plant ruim 12 hectare plantuien voor akkerbouwer Bram-Nico Scheele in het Zeeuwse Ouwerkerk. De vroege plantuitjes zijn behoorlijk aan de prijs, merkt Scheele. ”Dat heeft te maken met aanbod. Iedereen die ze plant, heeft het ervoor over. Ik heb liever dat er te weinig is bij hoge prijzen dan te veel aanbod bij slechte prijzen. Het risico neemt met deze kostprijs wel toe.” Scheele teelt ongeveer dezelfde oppervlakte als vorig jaar. ”Ik doe het wel of ik doe het niet, maar ik ga niet minder telen. Tot op heden is het een leuke teelt voor mij. Ook nu liggen de kaarten goed, maar je weet nooit hoe het loopt.”
Foto Anton Dingemanse

Bouw varkensstal in volle gang

Ambt Delden – De bouw van de nieuwe varkensschuur van Gerben Drekkers in Ambt Delden is in volle gang. De stal gaat straks 2.880 vleesvarkens huisvesten. Het bedrijf van Drekkers telt dan 5.000 vleesvarkens. Daarnaast houdt Drekkers nog 600 rosékalveren. Drekkers verwacht dat de nieuwe varkensstal over een week of tien klaar is. Waarschijnlijk komt er rond die tijd nog een open dag en daarna zal de stal worden volgelegd. Drekkers wil zijn humeur niet laten beïnvloeden door de matige varkensprijzen. ”Er zijn vier slechte jaren geweest, er zal nu toch wel eens een keer een goed jaar komen.”
Foto Sjef Prins

Fritesaardappelen voor kwaliteitscontrole over de band

Creil – Fritesaardappelen van het ras Miss Bianca rollen over de transportband van akkerbouwer Peter Verschuren in Creil, om de aardappelen te lezen. Samen met zijn vader Gerard Verschuren heeft hij afgelopen maanden zo’n driehonderd ton aardappelen onder ogen gehad. ”De kwaliteit is goed”, vertelt zoon Verschure. ”We hadden niet meer dan een kuubskist uitval.” Ook de opbrengst is prima. ”We konden alles onder redelijke omstandigheden binnenkrijgen en hebben dus niets te klagen.”
Foto Alex de Haan

Stoomsporen over de maisstoppels

Haskerhorne – Melkveehouder Nico Boersma uit het Friese Haskerhorne verspreidt een stoomspoor over zijn maisland als hij paardenmest uitrijdt. De mest is afkomstig uit de paardenstal op het bedrijf. Deze paardenstal moet regelmatig worden uitgemest. De verse paardenmest wordt dan meestal met de mestverspreider over het maisland uitgereden. Boersma en zijn zoon Willem werken in maatschap met elkaar en hebben de melkveehouderij als hoofdbedrijfstak. Daarnaast houden ze paarden.
Foto Alex de Haan

Vloer voor nieuwe vleeskuikenstal

Blijham – Bouwvakkers storten beton voor de vloer van een nieuwe vleeskuikenstal voor 37.500 vleeskuikens. De stal wordt gebouwd op het bedrijf van de gebroeders Van de Boomen in Blijham. ”Als de stal klaar is worden in verschillende grote stallen in totaal 37.000 vleeskuikens gehouden”, aldus bedrijfsleider John Bodewes (links op de foto). De nieuwe stal vervangt zes stallen die waren gebouwd in 1974.
Foto Koos van der Spek

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin