AlgemeenAchtergrond

Duitsland wint op alle groene velden

Op de Bauerntag delen de Duitse boeren het succes van hun voetballers .

Duitsland wint en niet zo zuinig ook: 4-0 tegen Argentinië. De Duitsers zijn er ongelooflijk blij mee. Dat hun Mannschaft het goed doet in Zuid-Afrika brengt een beetje vreugde onder het volk, dat meer dan de Nederlanders zwaar is getroffen door de economische crisis en bezuinigen.

De Duitsers doen het niet alleen goed op de groene velden in de Zuid-Afrikaanse stadions, maar ook op hun eigen groene akkers en weiden (al beginnen die door de droogte ook wat te verkleuren). De Duitse landbouw leeft weer op.
Ik kon het duidelijk merken toen ik de afgelopen dagen in Berlijn de grote bijeenkomst van het Deutscher Bauernverband bijwoonde. Daar waren zo’n duizend gedelegeerden overal uit de Bondsrepubliek naar toe gekomen. Het was een massale en indrukwekkende gebeurtenis. Ik vond de stemming opvallend goed gemutst en de boeren zelfbewust. De toespraken van hun voorzitter, Gerd Sonnleitner en van minister Ilse Aigner van Landbouw werden vele malen onderbroken door applaus. Met hoofdgast Dacian Ciolos, de Europees landbouwcommissaris, gingen de Duitse boeren –meest bestuurders- een intensieve discussie aan op niveau.

Herrijzen uit moeilijke periode

De Duitse boeren herrijzen uit een moeilijke periode, met bar slechte prijzen. Maar die zijn nu aan de beterende hand. Volgens Sonnleitner, die ik daar nog even over sprak, begint tot zijn achterban door te kringen dat de landbouw de economische crisis beter doorstaat dan de industrie en vele andere sectoren van de economie. Dat streelt het zelfbewustzijn.

Interessant om te horen vond ik dat Duitse boeren de maatschappelijke waardering verwerven met precies de zelfde argumenten als onze Nederlandse collega’s: wij zijn dier-, milieu- en klimaatvriendelijk, wij brengen hoogkwalitatieve producten voort tegen een (bespottelijk) lage prijs, en wij onderhouden tussen de bedrijven door ook nog even het landschap en de natuur. Wat dat betreft zijn Nederlandse en Duitse boeren absoluut niet onderscheidend!

Op één lijn met minister

Onderscheid is er wel in politieke invloed. De Duitse boerenbond ligt nu met de Duitse minister van Landbouw op één lijn in het overeind houden van de inkomenstoeslagen in de periode 2013-2014. En niet alleen dat: als het aan Duitsland ligt hoort daar ook de zelfde som geld bij als nu. En ook ligt er de afspraak dat aan de verdeling van de toeslagen niet getornd wordt: geen afroming, geen staffeling naar bedrijfsgrootte, geen bovengrenzen. Wat dat betreft is de Duitse boerenbond in afspraken met de minister van landbouw twee stappen verder dan LTO. Ter relativering zeg ik er dit bij: minister Aigner heeft natuurlijk nog wel een intern gevecht te leveren met haar collega van Financiën en de Bondskanselier over het EU-budget en de Duitse bijdrage daaraan.

Grote Europese invloed

Tot slot nog één ding dat de ego’s van de Duitse boeren moet strelen. Hun invloed op het EU-landbouwbeleid is zeer groot. EU-commissaris Ciolos erkende dat in Berlijn zonder omhalen. Discussie met juist Duitse boeren beschouwt hij als zeer waardevol voor zijn beleidsvorming. Ook al hoort daar de nodige pluimstrijkerij bij, het bevat een kern van waarheid. De opvattingen van de Duitse landbouw zijn de opvattingen van ‘’klein Europa’’, aldus de Roemeense commissaris, die verder nog niets over zijn plannen onthulde. Hij beloofde wel dit: zodra hij die komend voorjaar heeft opgesteld zal hij die het eerst met de Duitse landbouw komen bespreken.

Toen kon de Duitse Bauerntag 2010 in Berlijn niet meer stuk. En is het voor de rest uitzien naar wat de Mannschaft straks presteert tegen Spanje en wie weet later tegen Nederland….

Beheer
WP Admin