AlgemeenAchtergrond

Duitsland steekt 130 miljoen POP-geld in zuivel

Duitsland besteedt de komende jaren circa 130 miljoen euro extra aan EU-plattelandsgeld aan herstructurering van zijn zuivelsector.

Dat is bijna 20 procent van het totaal aan extra plattelandsgeld dat het land te besteden heeft. Dat blijkt uit een overzicht van goedgekeurde plattelandsontwikkelingsplannen (POP), dat de Europese Commissie vanochtend heeft gepubliceerd. Ook Polen (62,2 miljoen euro) en Italië (38,7 miljoen euro) trekken aanzienlijke bedragen voor hun zuivelsector uit.

De herziening van de POP-plannen is nodig vanwege de bijstelling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (‘health check’), eind vorig jaar. Toen werd afgesproken de komende jaren nog eens 5 procent van de directe landbouwsteun af te romen voor plattelandsontwikkeling (‘modulatie’).

De POP-gelden moeten besteed worden aan zogeheten ‘nieuwe uitdagingen’: klimaatverandering, duurzame energie, waterbeheer, biodiversiteit; later is daar herstructurering van de zuivelsector aan toegevoegd.

Het herziene POP-plan van Nederland is ook goedgekeurd. Hierbij gaat het volgens Brusselse opgave om een bedrag van 97,5 miljoen euro. Nederland heeft daarbij geen geld gereserveerd voor de zuivel.

Beheer
WP Admin