AlgemeenNieuws

Duitsers zetten 27 procent meer om in trekkers en werktuigen

Frankfurt am Main – De Duitse fabrikanten van trekkers en landbouwwerktuigen hebben vorig jaar 27 procent meer omgezet.

De omzet kwam daarmee uit op 6,98 miljard euro. Hiermee is de sector na de slechte jaren 2009 en 2010 weer bijna terug op het niveau van het topjaar 2008, toen 7,5 miljard werd omgezet. Dat blijkt uit de cijfers die de brancheorganisatie VDMA dinsdag bekendmaakte. ”De snelheid waarmee de orders opliepen, heeft ons verrast”, aldus directeur Bernd Scherer van de VDMA. ”Een jaar geleden hadden we zo’n herstel nog niet verwacht.”

Trekkers maken met een omzet van 3,41 miljard euro bijna de helft uit van de totale omzet. In totaal rolden er in Duitsland 60.600 trekkers de productiehallen uit, 19 procent meer dan een jaar eerder. Iets meer dan de helft – 36.000 trekkers – werd verkocht in Duitsland zelf. Hiermee was de trekkerverkoop het hoogste van de laatste 28 jaar. Een kwart van alle trekkers had meer dan 150 pk, aldus de VDMA.

De grootste groei deed zich afgelopen jaar voor bij oogstmachines, waar de productie voorheen laag lag. De omzet in nieuwe combines bereikte in Duitsland een nieuw record, met 961 miljoen euro. Ook de belangstelling voor grondbewerkingsapparatuur nam toe, evenals voor zaaimachines en bemestings- en gewasbeschermingsapparatuur. Hier vond ook veel export in plaats, aldus de VDMA.

Van alle Duitse landbouwmachines werd 72 procent geëxporteerd. Frankrijk is de belangrijkste exportmarkt; hier ging 40 procent meer naartoe. Ook voor het lopende jaar is de orderportefeuille weer goed gevuld, aldus de brancheorganisatie. In het laatste kwartaal van 2011 werd al 26 procent meer besteld dan in dezelfde periode vorig jaar.

Beheer
WP Admin