AlgemeenAchtergrond

Duitse zuivelexport naar Nederland groeit sterk

De Nederlandse export van zuivelproducten naar Duitsland blijft dalen, met name die van kaas.

Andersom neemt de Duitse zuivelexport naar Nederland sterk toe.

Dit blijkt uit een vergelijking van cijfers van het Productschap Zuivel en het Duitse Milch-Industrie Verband. De laatste organisatie heeft inmiddels cijfers over heel 2009 gepubliceerd.

Volgens deze cijfers verkocht Nederland vorig jaar 5 procent minder kaas aan Duitsland dan in 2008. In totaal ging 217.000 ton kaas de Nederlandse oostgrens over. Daarmee is Nederland nog altijd goed voor ruim een derde van de totale Duitse kaasimport (600.000 ton).

Van die 217.000 ton Nederlandse kaas bestond 191.000 ton uit foliekaas. Frankrijk was exporteerland nummer twee met 113.000 ton.
De Duitse kaasproducenten wisten vorig jaar hun export naar Nederland juist sterk te verhogen. Met een totale hoeveelheid van 105.000 ton verkochten ze 19 procent meer kaas aan Nederland dan in 2008. Van deze productstroom was foliekaas opnieuw het belangrijkste onderdeel (64.000 ton). In totaal verkocht Duitsland vorig jaar meer dan 900.000 ton kaas over de grens. Ook de Duitse export van room, boter en yoghurtachtige producten naar Nederland steeg vorig jaar sterk.

De Nederlandse zuivelindustrie verkocht in 2009 sowieso minder kaas over de grens dan in 2008, en ontving daar gemiddeld ook behoorlijk minder geld voor. Op slechts twee buitenlandse markten wist Nederland vorig jaar meer kaas af te zetten dan in 2008. Dat was op de Franse en de Zweedse markten. De export naar landen buiten de EU steeg ook licht, maar niet dankzij bestaande grote markten als de Verenigde Staten en Rusland.

Voor melkpoeders, gecondenseerde melk, boter en boterolie waren markten in West-Afrika en het Midden-Oosten van groot belang. De afzet van Nederlandse zuivel steeg daar zeer sterk.

Ook Indonesië was een belangrijke afnemer van Nederlands product, vooral van mager melkpoeder.

Beheer
WP Admin