RundveeAchtergrond

Duitse feestvierders

Hemelvaart en de dag van de arbeid vielen dit jaar samen. Twee keer reden om feest te bouwen. Het hele dorp loopt er voor uit.

1 mei is de internationale Dag van de Arbeid. In Duitsland is dit een belangrijke feestdag. Op de dag zelf of de dag ervoor wordt in ieder dorp een Meiboom opgezet. Dit is altijd een berkenboom, want die laat als eerste boom groene blaadjes zien. Daarmee symboliseert de Meiboom, het begin van het groeiseizoen.

De Meiboom wordt door de vrouwen en kinderen versierd met linten en ballonnen. Daarna wordt hij opgericht en “aangegoten” met de bijbehorende alcoholische versnaperingen. 1 mei is ook een officiële vrije dag in Duitsland. Dat komt mij altijd een beetje vreemd voor. Op de Dag van de Arbeid wordt niet gewerkt…

Schnaps, worst en broodjes

Ook Hemelvaartsdag wordt altijd vol overgave gevierd. Dit noemen ze Herrentag. Meestal gaan de heren samen op de fiets van dorp naar dorp. Vaak wordt er veel schnaps en bier genuttigd. Ook staan er overal mensen met grillworsten en broodjes. Gezamenlijk wordt er dan gegeten en gedanst.

Dit jaar valt Hemelvaartsdag op 1 mei. Twee feestdagen ineen. Over zo’n 60 jaar kunnen we dit weer beleven. Erg jammer voor de werknemers die op twee vrije dagen gerekend hebben.

Varken aan het spit

Bij ons in het dorp wordt om 2uur ´s nachts begonnen met het grillen van een varken. Hij draait aan een grote spies boven blokken smeulend hout en kolen. De vrijwillige brandweer organiseert dit.

Het varken is afkomstig van een varkensmester uit de omgeving. Meestal gaat het om een varken dat een poot gebroken heeft of een ander mankement dat de smaak en kwaliteit niet beïnvloedt. Door een plaatselijke slager is het varken geslacht en gemarineerd.
Om 9 uur ´s morgens wordt de Meiboom versierd en aansluitend opgezet. Een uurtje later wordt hij “aangegoten”.

Daarna gaat het verder met het Herrentags-feest. Rond de middag is het varken voldoende gaar en wordt het vlees volop gegeten in combinatie met aardappelsalade en zuurkool.

Feesttent

Een feesttent is opgezet voor eventuele regen en het hele dorp is uitgelopen om met de feestelijkheden mee te doen. En dan te bedenken dat het dorp krap 150 inwoners heeft!
Afgesloten wordt met gratis koffie en Kuchen. Om 3uur ´s middags vinden wij het wel welletjes. Maar de echte feestvierders gaan de hele dag door!

Beheer
WP Admin