RundveeAchtergrond

Duitse consument én politiek staan achter ons!

Onze melksters doen hun best elke dag kwalitatief te melken. Wij draaien de kraan open en laten de melk weglopen. Dat doet pijn! Maar Duitse burgers steunen ons.

Vandaag zijn we de derde dag ingegaan van onze melkstop. Het doet zeer om de melk weg te zien lopen. Ook voor onze melksters die elke dag proberen om kwalitatief te melken. Zij zijn bij ons degene die de melkstellen onderhangen en daar een aantal uren mee bezig zijn. Vervolgens gaat de kraan open en daar gaat hun harde werk. Een gedeelte van onze melk gaat elke ochtend naar de varkens, om zoveel mogelijk verspilling te voorkomen.

Lege schappen

Woensdag heb ik voor €30 het schap met verse melk leeg gekocht bij de Aldi. We willen zo veel mogelijk lege schappen zien. Deze melk deel ik in het dorp en bij de kinderopvang uit, met een begeleidend schrijven. Iedereen toont begrip en steekt ons een hart onder de riem. Mensen willen graag meer betalen voor de melk in de supermarkt!

Woensdagavond was er in het plaatselijke zalencentrum een discussieavond waarop minister Seidel van Wirtschaft, Arbeit und Tourismus sprak. We hebben een tap met melk neergezet waarvan de mensen gratis melk konden drinken, met daarbij een pamflet met uitleg.

Duitse minister is solidair met boeren

Tijdens de discussie heeft Martijn het woord genomen en onze situatie uitgelegd. Minister Seidel toont zich solidair en vindt het mooi dat jonge mensen hiervoor actie voeren. Hij veroordeelt het gedrag van de supermarkten als schandalig. Dat is wel een andere reactie dan de Nederlandse politiek laat zien. Maar hier wordt ook geen melk uitgereden. Hier wordt verklaard dat melk zoveel mogelijk binnen het bedrijf wordt gevoerd. Dit is een betere manier om begrip te krijgen.

Blokkade bij fabriek

Gisteren kregen we een telefoontje. Bij de melkfabriek van Hansano in Karstädt waren te weinig mensen aanwezig bij de blokkade. Wij zijn onmiddellijk in de auto gestapt. Sommige van onze collega´s waren namelijk al 24 uur in touw. Circa 30 trekkers blokkeren vanaf 5 uur ´s morgens bij de fabriek de oprit. Dit heeft succes, de bedrijfsleider komt klagen over zijn slagroom die veranderd in zure room.

Ook hier delen we pamfletten uit aan voorbijgangers. Spontane acties zijn het gevolg. De burgemeester organiseert een tentenfirma die een tent voor ons komt opbouwen. De plaatselijke Skoda-garage komt constant met verse koffie en broodjes op de proppen. Collega boeren komen met een grote barbecue en iedereen wordt voorzien van braadworst.

Verschillende toeleveranciers hebben betalingstermijnen opgeschort en voeren gratis reparaties uit. Ook komt er een brief binnen van Krone waarin de volle steun wordt uitgesproken. Ook zij kopen de zuivel uit de winkels en verdelen dit onder het personeel, scholen en kinderopvang. Alweer een hart onder de riem!

Officiële oproep tot leverstop

Er wordt gesproken over de winkels, de eerste schappen met houdbare melk zijn zelfs al leeg. Het Duitse Bauernverband houdt een toespraak: vanaf nu is het officiële standpunt dat zij achter hun boeren staan en oproepen tot leverstop. Het gaat hier niet meer om de BDM, het gaat om de melkveehouders!

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin