AkkerbouwAchtergrond

‘Duidelijk, evenwichtig en betrouwbaar’

De beurzen van Emmeloord, Dronten en Middenmeer gaan fuseren. De nieuwe notering wordt duidelijk, evenwichtig en betrouwbaar, stelt voorzitter Jan Douma van Beursvereniging Flevoland.

Woensdag 1 juli fuseren de landbouwbeurzen van Middenmeer, Dronten en Emmeloord tot de vereniging Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN). Donderdags worden uien, peen, aardappelen en graan genoteerd in Emmeloord.

Waarom fuseren?
„We willen komen met een professionele, breed gedragen notering. Regioverschillen horen verleden tijd te zijn. Daarvoor moeten we de notering centraliseren. Ook komen de andere producten meer in beeld.”

Professionaliseren?
„We moeten naar exact omschreven noteringen. Bij aardappelen hebben we deze slag een paar jaar terug al gemaakt. Ondanks dat er weleens kritiek op is, is dit voor mij een voorbeeld. De notering is duidelijk, betrouwbaar en evenwichtig.”

Worden de noteringen betrouwbaarder?
„Je kan ervan uit gaan dat de nieuwe centrale notering betrouwbaar is. Het belangrijkste is dat telers te allen tijde weten waar ze aan toe zijn. Het moet heel duidelijk zijn wat er precies wordt genoteerd.”

Verandert de basisnotering?
„Voor aardappelen en uien blijft die gelijk. Met name bij de peenmarkt moeten we nog duidelijk afspreken wat we precies noteren. Mogelijk gaan we noteren voor verschillende kwaliteiten. ”

Noteerders krijgen betaald?
„Klopt. Tot nu toe deden de noteerders het altijd vrijwillig. Wij vinden dat de akkerbouwers in de commissie een vergoeding moeten krijgen voor de tijd en energie die ze erin steken. Omdat een goede notering in het belang is van de hele sector, gaan de productschappen akkerbouw en tuinbouw dit betalen.”

Waarom in Emmeloord?
„Emmeloord ligt centraal. En heeft als notering naam.”

Verwachten jullie meer boerenbezoek na de fusie?
„Nee. Volle beurszalen zijn verleden tijd. Na de fusie zal dat echt niet toenemen. Maar dit compenseren we door ook in de toekomst marktgerelateerde themadagen te blijven organiseren.”

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin