RundveeAchtergrond

Dubbele harken maken mooie zwaden op lage toeren

De negen dubbele harken met middenafleg in de Boerderij-test scoren gemiddeld tot goed, maar de verschillen per test zijn groot. Fabrikanten kondigen de eerste verbeteringen aan.

Deelnemers: Claas, Fella, JF-Stoll, Krone, Kuhn, Lely, Pöttinger, Vicon en Ziegler. De ideale hark is een mix van deze negen merken.

De bredere dubbele hark met middenafleg in de werkbreedte tot 8,80 meter is populair in Nederland. Hij past goed in de inkuiltrein bij hakselaar, opraapwagen of pers.
Samen met redacteuren en specialisten van Top Agrar en proefboerderij Haus Riswick in Kleef (D.) werden negen merken getest op bodemvolging, werkdiepte- en werkbreedteverstelling, aan- en afkoppelen, transport en onderhoud. De resultaten staan hieronder in de tabel.
Per testonderdeel zijn er grote verschillen.
Behalve onderstaande testuitslagen werden ook twee veldmetingen verricht: een meting van de zwadvorm en een meting van de gewasverliezen. Voordat deze tests begonnen, kregen de leveranciers de gelegenheid de machines zo goed mogelijk af te stellen.
Vooraf aan de zwadmetingen is vastgesteld hoe een ideaal zwad eruit moet zien: zo breed, plat en rechthoekig mogelijk. Hoe beter dat ideaalbeeld wordt benaderd, hoe groter de capaciteit wordt van een snij/invoerrotor van een pers of opraapwagen en hoe beter het gras gesneden wordt.
Uit de bepaling van de zwadvorm komt één duidelijke conclusie naar voren: hoe lager het aftakastoerental, hoe idealer de zwadvorm. Fabrikanten die een aftakastoerental aanhielden van 350 tot 380, maakten het mooiste zwad. Het mooiste had Ziegler, op de voet gevolgd door Fella, Krone en Pöttinger. Opgemerkt dient te worden dat alleen Ziegler een sticker op de machine plakt waarop een advies staat geschreven van maximaal 380 toeren. Hopelijk volgen meer fabrikanten dit voorbeeld.
Een mooi zwad maken is dus enerzijds afhankelijk van de chauffeur en anderzijds van de harkconstructie. Vooral de snelheid waarmee harktanden omhoog gaan, is hierbij bepalend. Een steile curvebaan trekt de harktanden snel op en zorgt voor een strakke, steile zijkant van het zwad. Een verstelbare curvebaan is daarbij niet noodzakelijk. Claas, Krone en Kuhn hebben die verstelling namelijk niet, maar presteren niet minder dan de merken die er wel een hebben. Klik hier voor een overzicht van de testresultaten.

Beheer
WP Admin