AlgemeenAchtergrond

‘Dubbel declareren bij schade is oplichting’

Tussenpersonen die bij letselschade bij het slachtoffer én de verzekeraar hun werkzaamheden declareren, maken zich schuldig aan oplichting.

Dat stelt het Verbond van Verzekeraars maandag. Daarom wil de koepelorganisatie dat voortaan de eindafrekening van de verzekeraar niet alleen naar de bemiddelaar, maar ook naar het slachtoffer gaat. Zo krijgt die inzicht in het totale kostenplaatje.

SP-Kamerlid Arda Gerkens gaat dinsdag bij minister van Justitie Hirsch Ballin aandringen op maatregelen tegen het dubbel declareren. Ook wil Gerkens dat de Consumentenautoriteit onderzoek doet naar de praktijken van de letselschadebemiddelaars. “De slachtoffers worden verkeerd voorgelicht en er wordt ze geld door de neus geboord”, aldus Gerkens.

Het Verbond van Verzekeraars en het Personenschade Instituut van Verzekeraars noemt transparantie “het wapen tegen dubbel declareren”. De benadeelde kan dan eventueel proberen geld terug te vorderen. Bovendien weet die persoon dan of hij of zij het hele uitgekeerde bedrag heeft ontvangen, verduidelijkt een woordvoerder van de verzekeraars.

Het televisieprogramma Radar stelde maandag de dubieuze praktijken van letselschadejuristen aan de kaak. Het verbond bevestigt dat letselschadejuristen dubbel declareren, maar hoeveel van deze bemiddelaars zich hieraan schuldig maken is de verzekeraars niet bekend. Met letselschadeadvocaten komen geen problemen voor, aldus de koepel.

Beheer
WP Admin