AlgemeenNieuws

DSM-voeding lijdt nauwelijks onder crisis

Heerlen – DSM Nutrition, de voedingsdivisie van de chemiereus die onder andere vitamines maakt, zag in 2011 de omzet met 12 procent stijgen tot bijna 3,4 miljard euro.

De overname van Martek Biosciences, producent van onder meer omega-vetzuren, verklaart 8 procentpunt van de groei. Prijzen daalden met 1 procent. De brutowinst steeg met 7 procent tot 735 miljoen euro.

Het concern als geheel boekte een brutowinst van 1,3 miljard euro, 12 procent meer dan een jaar eerder. Volgens topman Feike Sijbesma wordt DSM wel geraakt door de crisis in de bouw, maar kan het bedrijf ook in 2012 blijven groeien doordat de productportefeuille in de afgelopen jaren is verschoven van basischemie naar nog goed verkopende voedings- en gezondheidsmiddelen maar ook specialistische materialen zoals bioplastics.

Bovendien heeft DSM volgens Sijbesma sterke posities verworven in snelgroeiende economieën als China en India, nu goed voor 39 procent van de omzet. In deze markten blijft DSM zoeken naar mogelijke partners of overnamekandidaten. Vorig jaar ging DSM vooral met Chinese bedrijven waaronder Jinling , Sinopec Nanjing en Jiangsu Guoxin samenwerkingen aan.

DSM zal in 2012 investeren in de productie van geavanceerde biobrandstoffen op commerciële schaal. Daartoe heeft DSM een joint-venture gesloten met het Amerikaanse Poet, dat 27 ethanolfabrieken heeft. DSM verwacht dat de joint-venture pas in 2014 winstgevend zal zijn. Op de middellange tot lange termijn zal de omzet van de joint-venture op 200 miljoen dollar uitkomen, aldus Sijbesma, bij een “hoger dan gemiddelde brutowinst”.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel