AlgemeenAchtergrond

Druk op euro houdt aan, stijging rente lijkt even gestopt

De euro verliest wat aan terrein tegenover de Amerikaanse dollar, het Britse pond en de Russische roebel. Voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) verklaarde dat de Griekse crisis de stabiliteit van de gehele Eurozone ondermijnt, terwijl Franse en Duitse politici achter de schermen werken aan een nieuw steunprogramma voor Griekenland.

Dat programma kan zomaar 140 miljard euro aan leningen en garanties behelzen. De EU belooft ook steun aan infrastructurele projecten in Griekenland en ambtelijke ondersteuning die de Grieken moet helpen meer uit de Europese subsidies te halen. Wanneer zoveel euro’s op de markt komen en tegelijk het vertrouwen in de Europese economie beperkt blijft, moet de euro eigenlijk wel onder druk komen.

Voorwaarde voor het steunproject is in elk geval dat de Griekse premier Georgios Papandreou in staat is voor 78 miljard euro aan bezuinigingen voor de komende jaren door het parlement te loodsen. Het is nu alweer de derde week op rij dat de euro aan waarde inlevert. De waarde kan toenemen als de ECB in juli de rente die het berekent aan commerciële banken verhoogt.

Voor de export op niet-eurolanden is een lagere waarde voor de euro voordelig, al herstelde de export van voedingsproducten ook bij een hoge waarde voor de euro eigenlijk uitstekend. Over langere periode blijft een hoge waarde voor de euro wel waarschijnlijk, omdat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, de rente langdurig laag wil houden.

De Euribor 3 maanden, vaak referentie bij leningen, is na een opmars van een maand wat gestokt bij 1,5 procent. Commerciële banken hebben deze week rij veel (187 miljard euro) geleend bij de ECB (meestal voor zeer korte periode). Als banken makkelijk en veel kunnen lenen bij de ECB tegen een tarief van 1,25 procent kiezen ze minder voor lenen bij elkaar.

Beheer
WP Admin