Foto: Canva BoerenlevenOpinie

‘Dromen van mooie kalverhokjes’

Onze kalverhokjes zijn een puzzel van hekjes en draadjes. Het werkt, maar ik droom van superdeluxe hokjes.

‘Ik ga, ajuuss’, en snel loopt Luc, strak gekleed in een nette blouse met colbert de deur uit. Lopen? Nou eigenlijk lijkt het meer op snelwandelen. Hij heeft een afspraak bij een melkveehouderij 15 kilometer verderop met enkele raadsleden uit Twente om te sparren over ‘de toekomst van de veehouderij’.

‘Gelukkig’…denk ik, ‘nu heb ik het rijk voor mij alleen’. Drie dochters zijn al naar school en de twee oudsten hebben, dankzij corona, online les en zitten met hun laptop op hun slaapkamer. Tijd om de stal in te gaan. Niemand die me tot ‘last’ is met opmerkingen als: ‘Het is schoon genoeg, morgen ziet het er net zo uit. Al dat gepoets met die hogedrukspuit, vind je dat nu nodig?’

Shovel

Eerst het grote kalverhok met zes kalveren uitmesten. De shovel erbij en met veel gekreun en gesteun schep ik de mest in de shovelbak. Wat een arbeidsverlichting is die shovel. Enige jaren geleden moest dit nog met de kruiwagen. Dat betekende een stuk of tien keer heen-en-weer lopen. Met de shovel is het voor mij natuurlijk ook nog een beetje ‘uitvogelen’ hoe het werkt. ‘Dat ene knopje naar voren en dan…oeps…andere kant op’, maar ik red me prima al gaat het bij mij niet zo snel als bij de jongens. Die hebben alles in no-time ready.

Kalverhokjes schoonspuiten

Dan zijn de kleine kalverhokjes aan de beurt. Als alles leeg is, spuit ik de kalverhokjes in met zeepsop. Even de boel laten inwerken voor het beste resultaat, om even later goed schoon te spuiten met de hogedrukspuit. Echt een heel dankbaar klusje. Na enige tijd zien de hokjes er weer fris en fruitig uit.

Tot slot klim ik de ladder op en gooi een baal stro bij de kalveren in het grote strohok. Blij springend verspreiden ze de baal in het hok.

Nu nog een baal naar beneden voor de kleine kalfjes, daarna kan een kleine dame in het rijtje staan bij haar vriendjes en vriendinnetjes. Met een krijtje schrijf ik het nummer op de voorkant van het hok, met een prachtig vrouwelijk teken erbij: dat mooie spiegeltje met een plusje eronder. Dat is weer eens wat anders dan een V van vaars. Dan ga ik weer een nieuw kalverhokje klaarmaken.

Luxe kalverhokken

Wij hebben geen ‘super-de-luxe’ kalverhokjes maar aan elkaar ‘geknupte’ fineerplanken. Met elektriciteitsdraadjes die door de gaatjes gaan om de boel bij elkaar te houden. Na het schoonspuiten is het een enorm gepuzzel om alles weer in elkaar te zetten. Dan biedt de boor uitkomst, een extra gaatje voor de draadjes, et voilà. Alles staat weer strak.

Ziet het er mooi uit? Mmmmmm……nou ja…wat kan ik ervan zeggen. Al bijna 18 jaar loop ik mee op de boerderij en droom ik van die mooie, strakke kalverhokjes met van die prachtige bakjes aan de voorkant. Luc zegt: ‘We hebben zelden de kalveren ziek. Het werkt toch prima?’ Maar ja, het oog wil ook wat. Misschien gaat ooit mijn wens in vervulling.

Beheer
WP Admin