AlgemeenNieuws

‘Drie slatelers vallen buiten Moerdijkregeling’

Zoetermeer – LTO Noord Glaskracht wil dat het ministerie van ELI ook drie omliggende slatelers een schadevergoeding toekent voor de omzetschade na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk begin dit jaar.

De telers konden tijdelijk geen product afzetten, ondanks de bedekte kasteelt. Product was dan ook niet besmet, maar afnemende supermarkten wilden geen product van deze bedrijven. Twee van hen leverden aan Albert Heijn. Onduidelijk is of deze bedrijven product vernietigd hebben of tegen een lagere vergoeding elders afzetten.

In de sectorcommissievergadering groente en fruit wees LTO-bestuurder Leo van der Lans op de omvangrijke schade op deze bedrijven. Deze vallen buiten de regeling die is ingericht voor vollegrondsgroentebedrijven. Van der Lans: ”Niet al het geld uit de schaderegeling is uitgekeerd. Het zou netjes zijn als ook deze bedrijven hun schade vergoed krijgen.”

De Nederlandse tuinbouw deed zelf onderzoek naar mogelijke besmetting van bassinwater, toen de crisismaatregelen niet gericht bleken tegen dit risico. De sector moet dat eigen onderzoek van 20.000 euro zelf betalen.

Beheer
WP Admin