AlgemeenAchtergrond

Dramatische slaprijzen in België

Belgische slatelers worden al maanden geconfronteerd met zeer zwakke slaprijzen.

Het eerste halfjaar van 2007 was al ronduit slecht met middenprijzen van rond de 31 cent. De eerste zes maanden van 2008 lagen de noteringen gemiddeld nog 3 tot 4 cent lager.

In de maand juli gingen de prijzen die tussen de 10 en 20 cent lagen helemaal kopje onder. Vorige week moest er zelfs veel product vernietigd worden en dat was toch al een tijd geleden dat de sector daarmee geconfronteerd werd. Voor slasoorten, zoals de Lollo bionda en rossa, lagen de prijzen op een al even dramatisch niveau; daar werd vorige week met moeite de 10 cent gehaald. Ook veldsla (1 euro) en rucola (1 tot 2 euro) stelden zwaar teleur. Voor rucola wordt normaal in deze periode 4 euro genoteerd.

Het kwakkelend zomerweer wordt als grootste oorzaak van de malaise genoemd. De consumptie is daardoor sterk teruggelopen. Maar er is meer aan de hand. Door de hoge energieprijzen wordt in de tuinbouw overgeschakeld op teelten die minder energie vragen, zoals de vollegrondsteelt van sla. Voor courgettes nagenoeg hetzelfde verhaal. Deze teelt die zeer gemakkelijk evolueert in open lucht, kende de voorbije seizoenen interessante prijzen, maar ook vandaag zien we dat voor de courgettes nauwelijks 5 cent wordt betaald.

Beheer
WP Admin