AlgemeenOpinie

Donner: fouten bij ontslag Ramekers, maar systeem werkt

Hoewel het bestuur van het Productschap Vee en Vlees (PVV) fouten heeft gemaakt in de ontslagprocedure van oud-voorzitter Jos Ramekers ligt er nu een deugdelijk besluit.

Dat stelde minister Piet Hein Donner (sociale zaken) gisteren tijdens een door de SP aangevraagd debat in de Tweede Kamer. Paul Ulenbelt van die partij vindt de vergoeding die Ramekers krijgt te riant. Hij is echter vooral verontwaardigd dat er aanvankelijk een regeling voorlag, die nog ruimhartiger was. Pas toen pers en parlement daar lucht van kregen, is deze onder druk van toezichthouder SER aangepast. Donner had eerder moeten ingrijpen, vindt Ulenbelt.

Maar volgens de minister is die aanpassing het bewijs dat het controlesysteem werkt. Donner betoogde dat de oorspronkelijke ontslagvergoeding die het PPV-bestuur heeft aan Ramekers heeft aangeboden door de SER is beoordeeld en vervolgens afgewezen. Nu is er een nieuwe wachtgeldregeling, die wel aan de regels voldoet. “Er zijn fouten gemaakt”, zei de minister. “Maar eind goed al goed.”

Een meerderheid van de Kamer lijkt met die uitleg genoegen te nemen. Hoewel de meeste fracties met de SP constateerden dat het productschap fouten heeft gemaakt, vinden zij dat een onderzoek naar de gang van zaken, zoals Ulenbelt voorstelde, onnodig. Of, zoals CDA’er Jan Jaap van Dijk zei: “Er ligt een resultaat waar geen speld tussen te krijgen is; de regeling past binnen de Code Goed Bestuur en de CAO.

Aan het einde van het debat onstond nog enige opwinding toen Ulenbelt ontkende Ramekers eerder een zakkenvuller te hebben genoemd. Toen duidelijk werd dat hij dat wel had gedaan, vroeg VVD’er Charlie Aptroot aan Ulenbelt of hij excuses wilde maken. Immers, het Productschap heeft fouten gemaakt en niet Ramekers, zei hij. Dat weigerde de SP’er echter. “Zolang er geen onderzoek komt, ben ik niet bereid dat woord terug te nemen”, aldus Ulenbelt.