AlgemeenAchtergrond

Doden door lawines in Alpen

Zeker vijf mensen zijn dit weekeinde om het leven gekomen door lawines in de Alpen.

De doden vielen in berggebieden in de autonome regio Trentino-Zuid-Tirol in Italië. Vier reddingswerkers stierven gisteravond tijdens een zoektocht naar twee vermiste toeristen. Zij werden op een hoogte van ongeveer tweeduizend meter bedolven door een lawine. Drie andere leden van het reddingsteam raakten gewond. Van de vermiste toeristen ontbreekt nog altijd elk spoor.

Een 14-jarige snowboarder uit Duitsland kwam elders in de regio om het leven door een lawine. Hij was onderweg met twee anderen, die nog wel op tijd onder de sneeuwmassa vandaan konden worden gehaald door reddingswerkers.

In Oostenrijk werden zaterdag ook nog de stoffelijke overschotten geborgen van twee Duitse skiërs, die sinds afgelopen maandag te boek stonden als vermist. Zij waren bezig met een skitocht buiten de piste, toen ze werden verrast door een lawine. De slachtoffers hadden piepers bij zich, die normaal gesproken reddingsacties kansrijk maken. Deze keer duurde het echter vijf dagen voordat de skiërs werden gevonden. De locatie van het ongeval bleek moeilijk vindbaar, onder meer doordat er veel sneeuw viel in de afgelopen week, die de gevallen sneeuwmassa onzichtbaar maakte.

Op veel plaatsen in de Alpen is sprake van verhoogd lawinegevaar. Dat komt doordat er eerst een dik pak sneeuw is gevallen, gevolgd door hevige regenval, ook in hoger gelegen gebieden. Mensen die op de pistes blijven, lopen overigens nauwelijks risico om slachtoffer te worden van een lawine.

Beheer
WP Admin