AlgemeenNieuws

Doden bij voedselrellen in Noord-Afrika

Tunis/ Algiers – De rellen als gevolg van hoge voedselprijzen hebben in Noord-Afrika levens gekost.

In het weekend kwamen in Tunesië twintig mensen om bij protestacties tegen hoge voedselprijzen, werkloosheid en corruptie. In Algerije vielen bij soortgelijke protesten vier doden en meer dan achthonderd gewonden. De regering in Algerije is de demonstranten tegemoet gekomen door via premie de prijzen voor basisvoedsel te verlagen.

In Indonesië dreigt eveneens onrust door hoge voedselprijzen. De regering heeft de burgers gemeld dat het gaat om een tijdelijke situatie omdat de oogst van rijst en granen in februari weer begint. In de tussentijd adviseert de regering mensen om zelf pepers te gaan verbouwen in eigen tuin, omdat deze plant relatief eenvoudig groeit in het Indonesische klimaat.

De voedselprijzen op de wereldmarkt zijn in december naar recordhoogte gestegen. Prijzen zijn hoger dan tijdens de voedselcrisis in 2007-2008. Wereldvoedselorganisatie FAO noemt de hoge voedselprijzen alarmerend, maar verwacht niet dat deze zullen leiden tot een herhaling van de voedselcrisis zoals deze zich in 2007 en 2008 voordeed.