AkkerbouwNieuws

DLV zoekt alternatieven voor chemische koudemiddelen

Heerenveen – Ter voorbereiding op de uitfasering van synthetische koudemiddelen richt adviesbureau DLV het praktijknetwerk Natuurlijk koelen van pootgoed op.

Hierin worden alternatieven gezocht voor de chemische koeling waarvoor een verbod in de lucht hangt.

Het gebruik van chemische koudemiddelen wordt vanaf 1 januari 2015 aan banden gelegd. R22 is het eerst aan de beurt, dat mag vanaf die datum niet meer worden bijgevuld. Wanneer andere synthetische middelen als R404 en R507 volgen, wordt begin 2014 bekend. Het lot van het minder ozon-onvriendelijke R134a is onzeker.

“De bezem wordt door de koudemiddelen gehaald, daar willen we op voorsorteren”, legt Harrie Versluis, manager en projectleider open teelten bij DLV, uit. “Voor grote installaties adviseer ik bedrijven om natuurlijke koudemiddelen serieus te overwegen. Voor kleine installaties is het lastiger, omdat de investering relatief groter is.”

Het nieuwe praktijknetwerk ontstaat naast het bestaande praktijknetwerk waarin wordt gediscussieerd over de noodzaak van mechanische koeling. “Voor een aantal pootgoedrassen volstaat koelen met buitenlucht, wat veel goedkoper is. In dit netwerk spreken we bijvoorbeeld over het gebruik van kleinere cellen.”

Vanwege de dringende actualiteit van het verbod op bepaalde koudemiddelen heeft DLV nog een praktijknetwerk opgericht met alternatieven als thema. Minder koelen is hierbij zeker een onderdeel, maar de kernvraag is: hoe kan koelen met natuurlijke koudemiddelen efficiënt worden voor kleinere bewaarsituaties?

Versluis: “Installaties voor natuurlijke middelen hebben een aantal basiselementen nodig, zoals een detectiesysteem voor ammoniak. Verhoudingsgewijs is dat in een kleine bewaring, zoals bij de gemiddelde akkerbouwer, veel duurder dan in een grote bewaring. Dat maakt omschakelen dus duurder voor een kleine bewaarschuur bij een gemiddelde akkerbouwer. Daar zoeken we mooie alternatieven voor. Welke dat zijn, weet ik nog niet. Wellicht is het versimpelen van de installaties een mogelijkheid. Dat willen we met installateurs bespreken.”

Volgende week komt het netwerk voor het eerst bij elkaar. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden.