AkkerbouwAchtergrond

DLV Plant zoekt samenwerking in Europa

De horizon verbreden om meer kennis op te doen en kennis te verspreiden. Adviesbureau DLV Plant is er volop mee bezig. Onder meer op het gebied van uien.

Adviesbureau DLV Plant reist Europa af op zoek naar kennisuitwisseling. Zo was het Uien Innovatie en KennisCentrum (UIKC), een initiatief van DLV Plant en proefboerderij Rusthoeve, onlangs vertegenwoordigd in Denemarken. Hier zijn gesprekken gevoerd met de Horticultural Advisory Service (HAS). Deze organisatie houdt zich net als UIKC bezig met uienpraktijkonderzoek en -voorlichting.

UIKC en HAS onderzoeken of er synergie kan worden gevonden in de activiteiten. Bij HAS heeft UIKC gesproken met de uienspecialisten. HAS geeft niet alleen advies, maar legt ook proeven aan bij telers. Naast uien geeft HAS ook advies op het gebied van andere gewassen zoals peen, prei, broccoli, fruit en sla.

”We verkennen de mogelijkheden”, legt Cor van Oers, manager bij DLV Plant, uit. ”Nederland en Denemarken zijn beide kleine landen, dus kun je elkaar beter versterken door samen te werken. Wij kunnen kennis opdoen door het praktijkgerichte onderzoek dat daar plaats vindt. Wij denken iets voor de Scandinavische telers te kunnen betekenen. Natuurlijk is het een ander land met andere omstandigheden. Zo hebben zij meer een landklimaat dan wij. Je kunt dus niet alles één op één vertalen. Toch zijn er ook overeenkomsten en kunnen we er inspiratie opdoen.”

Samen met HAS heeft UIKC ook enkele Deense uientelers bezocht, waar onder meer de bewaring is bekeken. Hierbij viel de zeer professionele manier van aanpak (machines, apparatuur, gebouwen) van de telers op. Sommige bedrijven zijn met 150 hectare uien niet alleen heel groot, maar ze sorteren en verpakken ook nog eens zelf hun product. Ze hebben rechtstreeks contact met de Scandinavische supermarktketens. Het aandeel biologische uien is groot.

Het idee van UIKC is om te beginnen met uitwisseling tussen telers om bij elkaar inspiratie op te doen en discussies te voeren. ”Over het direct zaken doen met supermarkten, bijvoorbeeld. We zijn bij een teler geweest die zelf een inpakinstallatie heeft. Dat kan Nederlandse telers aan het denken zetten.”

De samenwerking met Denemarken is een onderdeel van de internationale ambities van DLV Plant. Van Oers vertelt dat er ook wordt gesnuffeld in Engeland, België, Spanje, Rusland, Costa Rica en Ethiopië.

De eerste uitwisseling met Denemarken vindt waarschijnlijk komende zomer plaats.

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin