AlgemeenAchtergrond

DLV: open stal of groepsiglo het beste voor jongvee

Jongvee kan het beste in een frisse omgeving opgroeien. De dieren groeien dan beter en hebben minder luchtwegproblemen, constateert DLV. Toch is huisvesting van kalveren vaak nog sluitpost.

“Bij nieuwbouw staan de melkkoeien centraal. Daarna wordt pas gekeken naar de huisvesting van het jongvee”, zegt Eric Pijnappels van DLV.
Bij de optimale buitenhuisvesting voor kalveren tot zes maanden staat bij DLV de open stal met stip bovenaan. Maar dan moet het weer geen grote, hoge openfrontstal zijn. “Het beste is een luifelstal van maximaal 7 meter diep en maximaal 15 meter lang. Het dak moet niet hoger zijn dan circa 3 meter”, zegt Pijnappels. Als dat niet mogelijk is kan er een plafond in worden gemaakt, vergelijkbaar met de hooizolder zoals veel stallen vroeger hadden. Dit zorgt voor een optimaal stalklimaat.

Een goed alternatief voor de open stal is de groepsiglo, waarin meerdere kalveren buiten kunnen worden gehuisvest, zegt DLV. “Hierin ontstaat een microklimaat zonder trek waarbij de kalveren zich zeer goed ontwikkelen. Als de open stal of groeps iglo niet mogelijk zijn komt pas huisvesting in een mechanisch geventileerde stal aan bod.”

Sommige veehouders vrezen dat een open stal of iglo in de winter te koud is. Volgens DLV is de angst voor een koude omgeving niet nodig, mits de dieren droog en tochtvrij kunnen liggen.

Omdat er vrijwel geen praktijkonderzoek meer is naar huisvesting van kalveren wil DLV hiermee aan de slag. “We zoeken nog veehouders die hieraan mee willen doen. Die krijgen dan advies op maat voor huisvesting van het jongvee”, aldus Pijnappels. Daarna worden de ervaringen geïnventariseerd.

Veehouders die zijn geïnteresseerd kunnen zich bij hem aanmelden (H.A.M.Pijnappels@dlv.nl) of bij de stand van DLV op de beurs.

Stand 240