AlgemeenNieuws

Discussie België over collectieve heffing fruit

Haspengouw – In België is discussie over invoering van een collectieve heffing voor fruitonderzoek. Nu is 30 procent van de fruittelers niet bij de veilingen aangesloten en betalen daarmee niet mee aan onderzoek.

In Nederland is de heffing wel collectief geregeld via het Productschap, maar ook daarover is discussie. In België is de sectorvakgroep Fruit en veiling Haspengouw voor een collectieve heffing naar teeltoppervlakte.

Volgens Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische Boerenbond is dat geen goed plan. In het blad Veilingklokje van de Belgische veiling Haspengouw zegt Vanthemsche dat dan de controle over besteding van middelen verloren gaat. ”Als we deze centen in een fonds stoppen, gaat het niet meer de sector zijn die de onderwerpen bepaalt maar de overheid en dat willen we niet.”
De Boerenbond co-financiert onderzoek. Volgens Vanthemsche komt dat neer op een miljoen per jaar.

In het interview met Haspengouw zegt de Boerenbondvoorzitter verder dat voor prijsinformatiesystemen samenwerking met Nederland gezocht kan worden. Veiling Haspengouw en koepel VBT hebben een eigen systeem, maar in de sector bestaan spanningen. Haspengouw stapte eerder uit koepel VBT.

Beheer
WP Admin