AlgemeenNieuws

Dijksma: EU moet komen met visie op gezinsbedrijf

??Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) wil dat de Europese Commissie met een visie op de toekomst van het gezinsbedrijf komt. Zelf acht zij toegang tot kennis, grond en krediet de belangrijkste voorwaarden voor de continuïteit van agrarische familiebedrijven, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Op 9 en 10 september vergaderen de EU-landbouwministers in de Litouwse hoofdstad Vilnius over gezinsbedrijven in de agrarische sector. Litouwen, momenteel voorzitter van de raad van bewindslieden, heeft dit onderwerp op de agenda gezet, omdat het gaat om de ‘dominante ondernemingsvorm in de Europese landbouw’ en gezinsbedrijven bovendien ‘bijdragen aan de sociale cohesie van het platteland, het landschap onderhouden en deel uitmaken van de culturele identiteit’.

Dijksma ondersteunt die visie, zo blijk uit haar brief. Zij benadrukt dat het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid al een aantal voorzieningen telt, die gezinsbedrijven moeten versterken. Niettemin wil zij dat de Europese Commissie een plan voor de lange termijn ontwikkelt. Het is nog onduidelijk of het dagelijks bestuur van de Europese Unie gehoor geeft aan die oproep.

Beheer
WP Admin