AlgemeenAchtergrond

‘Diervoeding gegarandeerd vrij van Jakobskruiskruid’

Leveranciers van diervoeding moeten veehouders voortaan garanderen dat het hooi en kuilvoer dat zij verkopen vrij is van het potentieel gevaarlijke Jakobskruiskruid.

Dat zei bestuurslid Cees Coppens van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) vandaagg op een symposium over de giftige plant in Den Bosch.

Als het kruid ondanks de verklaring toch in het voer blijkt te zitten, moet de leverancier een schadevergoeding aan de boer betalen. ZLTO wil dat de provincie dit in een verordening vastlegt.

Jakobskruiskruid is een inheemse plant die de afgelopen jaren flink in aantal is toegenomen. Dat zorgt voor onrust onder veehouders, want dieren die veel van de plant eten kunnen een leveraandoening krijgen en in het uiterste geval sterven.

Hoeveel dieren precies door toedoen van Jakobskruid dood gaan en bij welke hoeveelheid is niet duidelijk. Schattingen lopen uiteen van enkele tot enkele honderden.

Volgens paardenhoudster Esther Hegt zou het probleem weleens reuze mee kunnen vallen. Met hulp van een tiental wetenschappers maakte ze de website www.jakobskruid.com. Alarmerende berichten in de media zijn vaak slecht onderbouwd en dragen zo bij aan de angst voor het kruid onder paardenbezitters, stellen Hegt en de Amerikaanse bioloog Pieter Pelser van de universiteit van Miami in een artikel.

De Vereniging Natuurmonumenten heeft op haar grondgebied nog nooit te maken gekregen met dierensterfte door toedoen van Jakobskruid, aldus woordvoerder Robert Ketelaar.

Gedeputeerde Onno Hoes (Ecologie) zei op de bijeenkomst eerst te willen luisteren naar alle partijen die met het kruid te maken krijgen voordat de provincie een besluit neemt. Hij voegde eraan toe dat de aanpak van het Jakobskruid “geen primaire provinciale verantwoordelijkheid” is.

Beheer
WP Admin