AlgemeenNieuws

Dierenbescherming woest over aanval op keurmerk

Doetinchem – De Dierenbescherming overweegt stappen tegen de Persdienst vanwege een publicatie over het Beter Leven-keurmerk.

Dat stelt directeur Frank Dales in een reactie op het bericht, waarin staat dat de Dierenbescherming het niet zo nauw neemt met de eigen criteria voor het Beter Leven-keurmerk.

Bij de Persdienst aangesloten regionale kranten meldden vrijdag dat er sprake zou zijn van dierenleed bij dieren waarvan de producten onder het Beter Leven-keurmerk op de markt komen. Het keurmerk is geïntroduceerd als garantie dat de dieren een betere behandeling hebben gehad dan wettelijk is vereist.

Directeur Frank Dales zegt in een reactie: “Wij hebben met eer en geweten een keurmerk gelanceerd dat inmiddels 25 miljoen dieren een aantoonbaar beter leven heeft gegeven. Dat wordt door onafhankelijke instanties gecontroleerd. Wij verdienen dit niet.”

Dales gaat onder meer in op het feit dat Franse runderen meer dan acht uur op transport naar Nederland moeten, om hier te worden afgemest. Om de runderen te kunnen invoeren is in de voorwaarden de toegestane reisduur met twee uur verlengd. Dales: “Wij hebben door wetenschappers laten beoordelen of het verantwoord is in dit specifieke geval de dieren eventueel twee uur langer te vervoeren. Dat bleek het geval.” Het gaat om runderen die in Frankrijk op een zeer extensieve manier worden gehouden. “Die is meer dan sterwaardig”, zegt Dales. “Maar om de dieren vanuit Frankrijk naar Nederland te brengen om ze hier nog ruim een jaar bij boeren te plaatsen, bleek meer dan acht uur nodig te zijn.”

De kwestie is aangekaart door Esther van Aalst van het bedrijf Boerenfluitjes. Van Aalst is actief op verschillende sociale media om de verbinding te leggen tussen boer en burger. Zij vond het niet kloppen dat Dierenbescherming zelf zei dat Beter leven-runderen niet langer dan vier uur reizen, terwijl ze vanuit Frankrijk meer dan acht uur reisden.

Beheer
WP Admin