AlgemeenAchtergrond

Derde sterfgeval resistent griepvirus

Een vrouw uit Kaatsheuvel die een resistente variant van het Mexicaanse griepvirus onder de leden had, is overleden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigde vandaag berichtgeving daarover in het Brabants Dagblad. Tot nu toe registreerde het RIVM drie sterfgevallen van mensen met het gemuteerde griepvirus.

Alle drie slachtoffers waren ernstig ziek, toen zij de Mexicaanse griep kregen. Donderdag meldde het RIVM het eerste geval van een patiënt die was overleden met een resistente vorm van het Mexicaanse griepvirus onder de leden.

Het H1N1-virus heeft meer kans te muteren bij patiënten die ernstig ziek zijn en langdurig behandeld worden met griepremmers. Het gaat om mensen die problemen hebben met hun afweersysteem. Ze zijn het virus minder goed de baas dan gezonde mensen. Het virus kan zich dus sterker en langere tijd ontwikkelen. Daardoor is de kans groter dat het virus verandert, ofwel muteert, en dat vervolgens de zieke niet meer behandeld kan worden met Tamiflu.

Het aantal sterfgevallen van mensen die besmet waren met de Mexicaanse griep, lag vrijdag op 42. De afgelopen tijd sterven er vijf tot zeven mensen per week aan de griep, aldus het RIVM.

Beheer
WP Admin