AlgemeenAchtergrond

Delfland smeert plannen waterberging uit

Hoogheemraadschap Delfland gaat in een nieuw waterbeheerplan 2010-2015 bestaande plannen voor waterkwantiteit en -kwaliteit uitsmeren over een langere periode.

Dat kan consequenties hebben voor de plannen voor berging in de tuinbouwgebieden als Westland.

Het Waterbeheerplan ‘Keuzes maken, kansen benutten’ betekent het terugbrengen van investeringen op het gebied van waterberging en kwaliteit door de zorgelijke financiële positie, stelt het hoogheemraadschap.

Hoogheemraad Ingrid ter Woorst: “We temporiseren, dat betekent dat we in het hele gebied in 2015 circa 80 procent van de waterberging op orde hebben. Dat betekent dat niet alles in de planperiode gerealiseerd wordt. We willen het gebied als geheel bekijken en kijken naar waar de risico’s het grootst zijn en waar de kansen zijn. Dat kan in Den Haag zijn of juist in Westland.”

Waterbergingseisen leiden vooral in Westland tot discussies. De gemeente Westland wil via een Waterfonds grond financieren dat ingebracht wordt voor berging door gemeente en bedrijven. Delfland zal daar geen extra financiële bijdrage aan verlenen, zegt Ter Woorst. “We gaan daarvoor niet betalen. Wij zorgen voor de kosten van inrichting en het graven. Andere gemeentes in de regio brengen gronden wel om niet in. Dat principe geldt ook voor de gemeente Westland.” Binnenkort start wel bestuurlijk overleg tussen de partijen over het waterfonds.

Beheer
WP Admin